DERS ADI

: Protein Biyokimyası ve Biyoteknoloji

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MBG 5023 Protein Biyokimyası ve Biyoteknoloji SEÇMELİ 3 0 0 9

Dersi Veren Birim

Moleküler Biyoloji ve Genetik Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. HASAN BUĞRA ÇOBAN

Dersi Alan Birimler

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bütünleşik Doktora
Biyotıp ve Sağlık Teknolojileri Yüksek Lisans
Moleküler Biyoloji ve Genetik Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Canlı organizmaları oluşturan temel makromoleküllerden biri olan proteinler, tıp, eczacılık, gıda ve analitik endüstrilerinde kullanılmaktadırlar. Bu dersin içeriği, proteinlerin yapısı, protein mühendisliği, proteinlerin üretimi ve elde edilme
kaynakları, pürifikasyon ve karakterizasyonları gibi konuları kapsamaktadır

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Proteinlerin üç boyutlu yapılarını, katlanma mekanizmalarını, post-translasyonel modifikasyonları, fonksiyonlarını ve enzim kinetiğini anlayabilmeli
2   Proteomik ve protein mühendisliği alanlarında bilgi sahibi olmalı
3   Proteinlerin elde edilme kaynakları, mühendisliği, üretimi, biyoteknolojik uygulamalar için pürifikasyon ve karakterizasyon metotları konusunda bilgi sahibi olmalı
4   Terapötik, endüstriyel, analitik biyoteknoloji alanlarında proteinlerin biyoteknolojik önemini değerlendirebilmeli
5   Proteinlerin elde edilmeleri için uygun kaynakları, üretim, pürifikasyon ve karakterizasyonları için kullanılması gereken metodolojileri belirleyebilmelidirler

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Proteinler ve proteomiğe giriş
2 Protein yapısı ve enzim kinetiği
3 Biyoteknolojide protein kaynakları
4 Protein mühendisliği
5 Proteinlerin pürifikasyonu ve karakterizasyonu
6 Hormonlar, interlökinler ve aşılar
7 Enzimler ve antikorlar
8 Ara sınav
9 Endüstriyel protein üretimlerinde biyolojik, fiziksel, kimyasal faktörler
10 Biyoteknolojik protein üretiminde kullanılan temel biyoreaktör sistemleri
11 Protein üretiminde hücresel büyüme kinetik ve parametrelerin hesaplanması
12 Kesikli, kesikli beslemeli ve devamlı biyoreaktörlerde protein üretimi prensipleri
13 Protein endüstrisinde kullanılan ayırma saflaştırma işlemleri
14 Örnek olaylarla protein üretimi tartışması
15 Örnek soru çözümü ve tartışma
16 FİNAL SINAVI

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Gary Walsh. Proteins: Biochemistry and Biotechnology, 2nd Edition, Wiley, 2014.
Michael L. Shuler, Fikret Kargi. Bioprocess Engineering Basic Concepts, 2nd Edition, Prentice Hall, 2002.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Sunum
2. İnteraktif anlatım
3. Soru-cevap tekniği
4. Ev ödevi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 AS Arasinav
2 FN Final
3 BNS FinalSonuBaşarıNotu AS * 0.50 + FN * 0.50
4 BUT Bütünleme
5 BBN BütSonuBasarıNotu AS * 0.50 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Değerlendirme sunumlar, derse aktif katılım, tartışma konularında aktif görüş sunma, sınav ve final notları üzerinden yapılacaktır.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

bugra.coban@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 15 3 45
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 15 6 90
Vize Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavına Hazırlık 1 25 25
Ödev Hazırlama 1 20 20
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 1 20 20
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 224

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8
ÖK.14
ÖK.22
ÖK.32
ÖK.42
ÖK.53