DERS ADI

: İŞ ETİĞİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4085 İŞ ETİĞİ ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ İPEK AYDIN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilere iş etiği kavram ve temellerini öğretmek Bir kurumu etik bir şekilde yönetmek için gerekli olan becerileri kazandırmak

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İş etiğine ilişkin temel kavramları açıklayabilir.
2   İşletmenin etkileşenlerini iş etiği açısından inceleyebilir.
3   Bireyin karşılaştığı etik ikilemleri teşhis edebilir.
4   İş etiği ve Türk kültürü arasındaki ilişkiyi tanımlayabilir
5   Sürdürülebilir kalkınma, ekolojik problemler ve diğer küresel konuları tartışabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Temel kavramlar (ahlak, etik, ahlak ve etik arasındaki farklar, etik ile ilişkili temel kavramlar)
2 Etik türleri
3 İş etiği ile ilgili yeni gelişmeler ve etiğin gündeme geliş nedenleri
4 Etiğin unsurları
5 Ahlak ve etik ile ilgili teoriler
6 Etik ilke, etik kural, iş ve meslek etiği
7 İş ve meslek hayatında etik dışı davranışlar / Ara sınav
8 Etik dışı davranışa neden olan faktörler
9 Etik dışı davranış türleri
10 Etik dışı davranışların sonuçları
11 Mesleki ve örgütsel açıdan etiğin önemi
12 Örgütsel ve yönetsel etik prensipleri
13 Etik yasalar ve etik ile ilgili iç denetim araçları
14 Etik yasalar ve etik ile ilgili iç denetim araçları
15 Final sınavı
16 Final sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Velasquez, M.G. (2011) Business Ethics: Concepts and Cases: International Edition, 7/E. UK: Pearson.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım metodu, soru-cevap metodu, tartışma metodu, örnek olay ve problem çözme metodu

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Vize ve final sınavları yoluyla problem çözme yeteneği, uygulama yeteneği, analiz etme, sentezleme ve eleştirel düşünme yeteneği.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ipek.aydin@deu.du.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Her dönem ders programına göre değişiklik göstermektedir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 3 42
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Sunum Hazırlama 1 10 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 118

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1551111
ÖK.2115511
ÖK.3111155
ÖK.4111111
ÖK.5111111