DERS ADI

: PEYNİR ÇEŞİTLERİ VE TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3079 PEYNİR ÇEŞİTLERİ VE TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Peynirin tarihçesi ile birlikte yerli, yabancı ve geleneksel peynirler, üretimi ve standartları hakkında bilgi vermek.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Peynirin bileşimi ve kimyasını açıklayabilecektir.
2   Peynir üretiminde kullanılacak alet, ekipman ve üretim hattını tanımlayabilecektir Peynir ürünlerinde oluşabilecek kusurları tanımlayabilecektir. Peynir çeşitlerini tanımlayabilecektir.
3   Peynir ürünlerine ilişkin standartlar hakkında bilgi edinecektir
4   Peynir teknolojisini kayrayabilecektir.
5   Peynir ürünlerinde oluşabilecek kusurları tanımlayabilecektir.
6   Peynir çeşitlerini tanımlayabilecektir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler
2 Maya miktarının belirlenmesi
3 Teleme eldesi
4 Tuzlama - Ambalajlama ve depolama
5 Peynir Çeşitleri
6 Peynir Çeşitleri
7 Ara Sınav / Peynir Çeşitleri
8 Peynir Çeşitleri
9 Peynir Çeşitleri
10 Peynir ürünlerinde oluşabilecek kusurlar
11 Araştırma Ödevlerinin Sunumu
12 Araştırma Ödevlerinin Sunumu
13 Araştırma Ödevlerinin Sunumu
14 Araştırma Ödevlerinin Sunumu
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Üçüncü, M. (2004). A dan Z ye Peynir Teknolojisi (Cilt I). Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, Bornova/İzmir.
Üçüncü, M. (2008). A'dan Z'ye Peynir Teknolojisi Cilt II. [Yy](Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri).

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım, Sunum

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Vize ve final sınavları yoluyla problem çözme yeteneği, uygulama yeteneği, analiz etme, sentezleme ve eleştirel düşünme yeteneği.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ilan edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

ilan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 5 70
Final Sınavına Hazırlık 1 4 4
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 120

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1443111
ÖK.2443111
ÖK.3443111
ÖK.4443111
ÖK.5443111
ÖK.6443111