DERS ADI

: EKMEK VE UNLU MAMÜLLER

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3077 EKMEK VE UNLU MAMÜLLER SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Ekmek ve unlu mamullere ait hazırlama tekniklerinin öğrenilmesi

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Ekmek ve unlu mamullere ilişkin hamur özellikleri, yoğurma teknikleri, ekmek ve unlu mamullerin uygulamalı olarak üretimi hakkında bilgi sahibi olma
2   Temel hamur hazırlama tekniklerini öğrenme
3   Temel unlu mamullerin hazırlanışı hakkında bilgi sahibi olma
4   Çeşitli ekmeklerin hazırlanışı hakkında bilgi sahibi olma
5   Pişirilerek ve çırpılarak hazırlanan hamur işlerinin üretimi hakkında bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Buğday ve diğer tahıl unları
2 Ekmek ve unlu mamullerde kullanılan temel ve yardımcı bileşenler
3 Ekmek üretim teknolojisi
4 Mayalı hamur ve çırpılarak hazırlanan hamurlar, üretim teknikleri.
5 Kıyılarak hazırlanan hamurları, hamurun özellikleri, üretim teknikleri, özellikleri
6 Yaprak hamuru ve pişirilerek hazırlanan hamurlar, hamurların özellikleri, üretiminde dikkat edilecek noktalar
7 Ara Sınav / Yaprak hamuru ve pişirilerek hazırlanan hamurlar, hamurların özellikleri, üretiminde dikkat edilecek noktalar
8 Uygulama; Buğday unu ve farklı çeşni maddeleri kullanılarak ekmek üretimi
9 Uygulama; Farklı tahıl unları kullanılarak ekmek çeşitleri üretimi
10 Uygulama; Mayalı ve özleştirilerek hazırlanan hamurla çeşitli unlu mamullerin üretimi
11 Uygulama; Yaprak hamuru hazırlığı ve çeşitli ürünlere işlenmesi
12 Uygulama; Pişirilerek hazırlanan hamur işleri üretimi (profiterol, tulumba vb.)
13 Uygulama; Çırpılarak hazırlanan hamur işleri üretimi (kek, yaş pasta vb.)
14 Uygulama; Çırpılarak hazırlanan hamur işleri üretimi (kek, yaş pasta vb.)
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Fügen Durlu-Özkaya, Serap Coşansu ve Kamuran Ayhan 2013. Her Yönüyle Gıda. SİDAS Medya Ltd.Şti.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + ODV * 0.20 + YYS * 0.60
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + ODV * 0.20 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Vize ve final sınavları yoluyla problem çözme yeteneği, uygulama yeteneği, analiz etme, sentezleme ve eleştirel düşünme yeteneği.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ilan edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 4 56
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 4 4
Sunum Hazırlama 3 2 6
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 114

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1444111
ÖK.2444111
ÖK.3444111
ÖK.4444111
ÖK.5444111