DERS ADI

: MESLEKİ İNGİLİZCE I

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3083 MESLEKİ İNGİLİZCE I SEÇMELİ 4 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Yemek, tabak ve büfe süslemeyi öğretmek

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yemek süsleme sanatının tanımını yaparak özelliklerini açıklayabilme ve uygulayabilme
2   Yiyecek ve içecek işletmelerinde tasarım kavramları uygulanması hakkında bilgi sahibi olur
3   Sıcak ve soğuk meze ve başlangıç tabaklarının prezentasyon kurallarını sıralayabilme ve uygulayabilme
4   Çorba tabaklarının prezentasyon kurallarını sıralayabilme ve uygulayabilme
5   Tatlı tabaklarının prezentasyon kurallarını sıralayabilme ve uygulayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Çizgi, şekil, doku, denge, renk, hareket kontrast ve bütünlük gibi temel tasarım kavramları
2 Yiyecek ve içecek işletmelerinde tasarım kavramları uygulanması.
3 İki ve üç boyutlu tasarım ve tabak tasarımları analizi, yazılı açıklama teknikleri, fonksiyonel ve görsel boyutları.
4 Yemek süslemenin tanımı ve kuralları
5 Garnitürler, renk uyumu ve kompozisyon
6 Kırmızı et yemeklerini süsleme
7 Ara Sınav / Kırmızı et yemeklerini süsleme
8 Çorba ve mezeleri süsleme Beyaz et yemeklerini süsleme
9 Soğuk Meyve ve tatlıları süsleme
10 Büfe tasarımı, düzenlenmesi
11 Sabah kahvaltı büfeleri süsleme
12 Akşam yemekleri için büfe süsleme, kongre ve toplantılar için fuaye süsleme
13 Yemek fotoğrafçılığı
14 Yemek fotoğrafçılığı
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Fahir TELLİ, Mutfakta Sanat: Dekor ve Örnek Sunuşları, ISBN 9789757054146, DÖNENCE YAYINCILIK
Caldirola, M. & Barzetti, S. (2001). Fantastic Food Decorating. Sterling Publishing. Garrett, T. M. (2006).
Professional Cake Decorating. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. The Culinary Institute of America (2006).
The Professional Chef. (8th ed.), Gisslen, W. (2010). Professional Cooking. (7th ed). New Jersey:
John Wiley & Sons, Inc. Videolu yemek tarifleri (Le Cordon Bleu)

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 5 70
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavı 1 3 3
Vize Sınavı 1 3 3
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1111141
ÖK.2112141
ÖK.3111141
ÖK.4111141
ÖK.5111141