DERS ADI

: GASTRONOMİ BİLİMİNE GİRİŞ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 1007 GASTRONOMİ BİLİMİNE GİRİŞ ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. GÖZDE TÜRKÖZ BAKIRCI

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Bu ders birinci sınıf öğrencilerine gastronomi ve gastronomi ile ilgili alanları tanıtmayı amaçlamaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları tanımlayabilme
2   Gastronominin tarihçesini sunabilme
3   Yeme-İçme Kültürü ile ilgili bilgi sahibi olma
4   Gastronomi ve turizm ilişkisini kavrayabilme
5   Sürdürülebilirlik ve gastronomi trendleri hakkında bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gastronomi ve ilişkili kavramlar
2 Gastronomi ve ilişkili kavramlar
3 Turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak gastronomi
4 Turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak gastronomi
5 Turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak gastronomi Gastro-coğrafya: İklim, toprak ve mevsimler
6 Gastronominin Tarihsel Gelişimi
7 Gastronominin Tarihsel Gelişimi / Ara Sınav
8 Pazarlama aracı olarak gastronomi
9 Pazarlama aracı olarak gastronomi
10 Gastronomi ve Turizm İlişkisi
11 Gastronomi ve Turizm İlişkisi
12 Sürdürülebilir Gastronomi
13 Gastronomi Alanındaki Akımlar
14 Gastronomi Alanındaki Akımlar
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Zeki TEZ, Lezzetin Tarihi, Geçmişten Bu Güne Yiyecek-İçecek ve Keyif Vericiler, Hayy Kitap, 2012, İstanbul
Linda Civitello Cuisine and Culture: A History of Food and People, 2nd Edition April 2007, ISBN 978-0-471-74172-5
Rebora Giovanni, Çatal Kültürü: Avrupa Mutfağının Kısa Tarihi, Kitap Yayınevi,2003, İstanbul 6. Phyllis Pray Bober, Antik ve Orta çağda Yemek Kültürü, Sanat, Kültür ve Mutfak, 2003, İstanbul 7

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Sunum, konu anlatımı, soru cevap tekniği, örneklendirme

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav ve Yarıyıl sonu sınavı

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

gozde.turkoz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 13:00-15:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 4 4
Sunum Hazırlama 10 2 20
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1411111
ÖK.2311111
ÖK.3113111
ÖK.4111311
ÖK.5111111