DERS ADI

: MUTFAK OPERASYON SÜREÇLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 3068 MUTFAK OPERASYON SÜREÇLERİ SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZAY EMRE YILDIZ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Yiyecek - içecek hizmetinde üretim planlama, mutfak planlama ve üretim süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Üretim planlama süreçlerini tanır
2   Mutfağın fiziksel planlanması aşamalarını öğrenir
3   Satın alma programı geliştirmeyi öğrenir
4   Mutfak üretim süreçlerini öğrenir
5   Hijyen, sanitasyon ve maliyet kontrol süreçlerini öğrenir

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. Y&İ hizmeti, üretim ve sunum süreçlerine giriş
2 2. Üretim planlama kavramı, veriler ve satış tahminleme
3 3. Mutfak testleri ve standart reçete geliştirme süreçleri
4 4. Beslenme, öğün ve menü bilgileri
5 5. Menü geliştirme ve planlama
6 6. Mutfağın fiziksel planlaması, mutfak bölümleri
7 7. Mutfakta iş akış süreçleri, ortam hijyeni
8 8. Mutfak planlaması ve iş güvenliği
9 9. Satın alma, tesellüm, depolama, dağıtım, stok takibi
10 10. Tesellüm ve depolamada besin güvenliği
11 11. Depo ve mutfak donanımı
12 12. Üretime hazırlık, pişirme yöntemleri, porsiyonlama
13 13. Endüstriyel gıda üretim süreçleri
14 14. Catering için yiyecek - içecek üretimi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Jack Ninemeier (2000), Food and Beverage Management, Educational Inst of the Amer Hotel; 3rd edition

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımları ve geziler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrenci konu ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmalı, sınavlarda başarılı olmalı ve gezilere katılmalıdır.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ozay.yildiz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı 13.00 - 15.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 3 42
Vize Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.3553
ÖK.455
ÖK.5553