DERS ADI

: YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 3023 YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZAY EMRE YILDIZ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Öğrencilere; yiyecek içecek hizmet endüstrisi ve yiyecek içecek hizmet işletmeleri yönetimi hakkında temel bilgileri vererek, yiyecek içecek işletmelerinde gerçekleştirilen üretim ve servis süreçleri konusunda yetkinlik kazandırmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek içecek hizmetinin tarihsel gelişimi ve endüstriyel yapının tanımlanması
2   Modern yiyecek içecek işletmeleri, örgüt yapısı ve yönetim özellikleri
3   Yiyecek içecek işletmelerinde üretim süreci ve maliyet kontrolü hakkında temel bilgi sahibi olma
4   Yiyecek içecek işletmelerinde servis süreci hakkında temel bilgi sahibi olma
5   Toplu yiyecek - içecek operasyonlarının yönetimi

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. Uygarlık sürecinde yiyecek-içecek hizmetinin tarihsel gelişimi ve etki eden unsurlar, modern yiyecek - içecek hizmetinin tanımı
2 2. Yiyecek - içecek hizmet endüstrisi, işletmelerin sınıflandırılması ve yönetim özellikleri
3 3. Yiyecek - içecek departmanı, çalışanların iş tanımları ve özellikleri
4 4. Bağımlılık, türleri, nedenleri, önleme ve tedavi yöntemleri
5 5. Yiyecek-içecek üretim süreci 1 - Beslenme ve menü planlama
6 6. Yiyecek-içecek üretim süreci 2 - Üretim planlama ve satın alma süreci
7 7. Yiyecek-içecek üretim süreci 3 - Depo ve mutfak
8 8. Yiyecek-içecek servis ilkeleri 1 - Hazırlıklar, salon ve oturma düzeni
9 9. Yiyecek-içecek servis ilkeleri 2 - Servis süreci, servis usulleri ve kuralları
10 10. Ziyafet yönetimi
11 11. Toplu ve endüstriyel besin üretimi, catering
12 12. Bar ve oda hizmetleri yönetimi
13 13. Yiyecek-içecek maliyet kontrolü ilkeleri
14 14. Yiyecek-içecek üretim ve servisinde iş ve gıda güvenliği

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Yıldız, Ö.E., (2015), Catering İşletmeciliği, "Turizm İşletmeciliği" içinde, (Ed. Timur, Alp Bardakoğlu, Övünç), Detay Yayıncılık, ISBN:978-6059189-12-5
Yıldız, Ö.E., (2018), Yiyecek, Kültür ve Turizm İlişkisi, "Gastronomi ve Yiyecek Tarihi" içinde, (Ed. Akbaba, Atilla & Çetinkaya, Neslihan), Detay Yayıncılık, ISBN:978-605-2323-67-0
Yıldız, Ö.E., (2022), Servis ve Bar Yönetimi, "Resort Otel İşletmeciliği" içinde, (Ed. Yusuf Günaydın), Detay Yayıncılık, ISBN:978-605-254-646-8
Nilüfer Koçak, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008.
Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott, Ioannis S. Pantelidis, Food and Beverage Management, Elsevier, Oxford, 2008.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sınıf içi tartışma, uygulama, soru-cevap, münazara, yönlendirilmiş okuma

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2. Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ozay.yildiz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba, 10.00 - 12.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Kitap Okuma 1 30 30
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 127

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15555
ÖK.25555
ÖK.355555
ÖK.45555
ÖK.55555