DERS ADI

: TARIMDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TAR 4110 TARIMDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Tarımsal İşletmecilik

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. DİLEK YÜCEL ENGİNDENİZ

Dersi Alan Birimler

Tarımsal İşletmecilik (İÖ)
Tarımsal İşletmecilik

Dersin Amacı

Bu derste amaç, toplam kalite kavramının öğretilmesi ve kronolojik bilgileri aktarmaktır. Özellikle tarım sektöründe toplam kalite uygulamaları inceleyerek teknik bilgi vermek. İşletmelerde uygulanan kalite standartlarını öğretmek.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Kalite ve toplam kalitenin tarihsel gelişimini irdeleyebilme.
2   Tarımda toplam kalite tetkiklerini planlayabilme.
3   Tarım sektöründe kalite bilgilerini uygulayabilme.
4   Tarımsal işletmelerin kalite yönetim sisteminin referans alınan standarda uygunluğunu denetleyebilme.
5   Tarımsal işletmelerde kalite sorumluluklarını açık hale getirebilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Kalite ve genel terimler, toplam kalite yönetiminin tarihsel gelişimi.
2 Kalite kontrol, kalite güvencesi, toplam kalite yönetimi (TKY)
3 Klasik yönetim anlayışı ve toplam kalite yönetiminin karşılaştırılması.
4 Tarımda kalite, kaliteye etki eden faktörler ve tarımda toplam kalite.
5 Müşteri Odaklılık, Katılımcılık, Liderlik.
6 Proses yönetimi, sürekli iyileştirme, takım çalışması.
7 Proses yönetimi, sürekli iyileştirme, takım çalışması.
8 Ara sınav
9 Toplam kalite yönetiminin uygulama süreci: Planlama süreci.
10 Toplam kalite yönetiminin uygulama süreci: Kalite planlama tekniği
11 Türkiye ve Dünya da toplam kalite yönetiminin tarımsal alanlardaki uygulamalarının karşılaştırılması.
12 Gıda güvence sistemleri (GMP, GAP, GHP, HACCP,BRT, ISO Standartları)
13 Gıda güvence sistemleri (GMP, GAP, GHP, HACCP,BRT, İSO Standartları).
14 Gıda güvence sistemleri (GMP, GAP, GHP, HACCP,BRT, ISO Standartları).

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: EKER,B.,2003. Tarımda Toplam kalite Yönetimi Ders Notu , Trakya Üniversitesi,Tekirdağ Ziraat Fakültesi,TEKİRDAĞ

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı
2. Soru-cevap
3. Aktif Katılım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav ve Final sınavı ile 5 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 77

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15
ÖK.111
ÖK.2111
ÖK.31
ÖK.4111
ÖK.51