DERS ADI

: TARIM EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TAR 4104 TARIM EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Tarımsal İşletmecilik

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA TEKİNBAŞ ÖZKAYA

Dersi Alan Birimler

Tarımsal İşletmecilik (İÖ)
Tarımsal İşletmecilik

Dersin Amacı

Öğrencilerin ekonomi bilimi ile ilgili temel kavramları ve teorileri öğrenerek, güncel ekonomik olayları analiz edebilecek bilgi ve becerileri kazanmaları; tarım sektöründeki sorunların ekonomik boyutu hakkında genel bir fikir sahibi olmalarıdır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Temel işletmecilik prensiplerini kavrama ve uygulamaya aktarabilme.
2   Tarım işletmelerinde üretim faktörlerini en etkin ve verimli şekilde kullanabilme.
3   Tarım işletmelerinde yönetici olarak görev alabilme.
4   Genel ekonomi prensiplerini tarıma uygulayabilme, karar alma becerisini edinme ve tarım işletmelerinde uygulama yapabilme.
5   Ülke tarım politikalarını değerlendirebilme ve yorumlayabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dersin tanıtımı; kapsamı, kural ve gerekleri.
2 Tarımsal üretimin özellikleri.
3 Tarımsal üretim faktörlerinin incelenmesi.
4 Tarımın Türkiye ekonomisindeki yeri ve öneminin belirlenmesi.
5 Tarım işletmesi, işletme yapıları, işletmeci (üretici) kavramı ve önemi, karar verme becerisi.
6 Tarım işletmelerinin çalışmasını etkileyen faktörler.
7 Tarım işletmelerinin çalışmasını etkileyen faktörler.
8 Ara sınav.
9 Tarım işletmeciliğinde uygulanan ekonomi prensipleri (azalan verimler kanunu).
10 Tarım işletmeciliğinde uygulanan ekonomi prensipleri (ikame ilkeleri).
11 Tarım işletmeciliğinde uygulanan ekonomi prensipleri (fırsat maliyeti, nispi avantaj, eşit marjinal hasıla kuralı).
12 Tarımsal pazarlama, pazarlamanın faydaları, pazarlamanın ülke ekonomisine katkıları.
13 Tarım işletmelerinde kaynak sağlama ve kullanımı
14 Tarımda örgütlenmenin önemi ve gerekleri, tarım politikaları, amaç ve araçlarının değerlendirilmesi.
15 Tarımda Sözleşmeli Üretim Modeli

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
İnan, İ., H., 2006,Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği, Trakya Üniv., Tekirdağ Zir. Fak.
Anadolu Üniversitesi Yayınları Tarım Ekonomisi
Yardımcı Kaynak:
Erkuş, A., Bülbül, M., Kıral T., Açıl, F., Demirci, R.,1995, Tarım Ekonomisi, Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı yayın No: 5, Ankara.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı- Sunum
2. Soru-cevap
3. Aktif Katılım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav ve final sınavı ile öğrenme çıktıları ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Önlisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği dikkate alınmaktadır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

feyza.tekinbas@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Ders günleri 12:30-13:00 ve 16:30-17:00 arası

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 83

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15
ÖK.1111
ÖK.21111
ÖK.31111
ÖK.41111
ÖK.5111