DERS ADI

: MÜZİK ENDÜSTRİSİ: KURAMSAL VE YÖNTEMSEL TEMELLER

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MZB 6043 MÜZİK ENDÜSTRİSİ: KURAMSAL VE YÖNTEMSEL TEMELLER SEÇMELİ 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Müzik Bilimleri Doktora

Dersin Düzeyi

Doktora

Ders Koordinatörü

PROF. DR. ALİ CENK GEDİK

Dersi Alan Birimler

Müzik Bilimleri Doktora

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Müzik endüstrisini, müziğin iktisadi bir ilişkinin konusu olduğu ilgili tüm bağlamlarını içerecek bütünsellikte tanımlayabilmesi,
2   Etnomüzikoloji ve popüler müzik araştırmaları arasındaki bağlantıyı kavrayabilmesi,
3   İktisadi etnomüzikoloji ve popüler müzik araştırmalarındaki müzik endüstrisi üzerine geliştirilen temel kavramları ve teorileri tanımlayabilmesi,
4   İktisadi etnomüzikolojinin iktisadi antropoloji, iktisat tarihi, iktisat ve sosyoloji ile kurduğu disiplinlerarası ilişkiyi kavrayabilmesi,
5   Dersin sadece bir eğitim ortamı sağlamayı değil, aynı zamanda öğretim üyesi ile öğrencinin birlikte araştırma yapmak üzere biraraya geldiğini kavrayabilmesi beklenmektedir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Bütünsel bir müzik endüstrisi tanımı Etnomüzikoloji ve popüler müzik çalışmalarında müziği iktisadi olarak inceleyen çalışma ve yaklaşımlar tarihsel olarak genel hatlarıyla sunulup gözden geçirilecektir (review) .
2 Bir disiplin olarak iktisat İktisat disiplini, Aristoteles'in çalışmalarından başlayarak tarihsel olarak oluşumu ve 19. yy.da siyasal iktisattan iktisada doğru evrimi ve 20. yy.da neo-klasik iktisat ve yeni-Ricardoculuk gibi güncel okullar bağlamında ele alınacaktır.
3 Siyasal iktisadın temel kavramları ve eleştirisi Meta, emek, üretim, tüketim, üretkenlik, kar, artı-değer, rant vb. siyasal iktisadın temel kavramları tanımlanacak ve Say, Smith ve Ricardo gibi siyasal iktisadın kurucu isimlerinin kuramları ve bu kuramların Marx tarafından gerçekleştirilen eleştirisi tartışılacaktır.
4 İktisadi antropoloji ve iktisadi sosyoloji Antropolojideki iktisadi yaklaşımın öncü isimleri Malinowski ve Mauss'un yaklaşımları ile Sahlins, Bourdieu ve Appadurai gibi daha güncel isimlerin yaklaşımları tanıtılacak ve Durkheim, Weber, Simmel ve Marx'ın yaklaşımları karşılaştırmalı olarak eleştirel biçimde ele alınacaktır.
5 Kültür endüstrisinde müzik Frankfurt Okulu'nun kültür endüstrisi kavramsallaştırması ve bunun Adorno, Benjamin, Brecht ve Eisler arasındaki tartışmalar müzik üzerinden ele alınacaktır.
6 Kültürel çalışmalar ve kültürün siyasal-iktisadi çalışmaları arasındaki gerilimi müzik üzerinden düşünmek Kültürel çalışmalar ve kültürün siyasal-iktisadi çalışmaları tanıtılacak ve Grossberg ve Garnham arasındaki tartışmada ifadesini bulan bu iki yaklaşım arasındaki gerilim müziksel olgular üzerinden değerlendirilecektir.
7 Popüler müzik çalışmalarında müzik endüstrisi Popüler müzik çalışmalarında müzik endüstrisine dair yaklaşım ve çalışmalar gözden geçirilecektir.
8 Kültür endüstrilerinde müzik Hesmondghal'ın kültürel çalışmalar ve kültürün siyasal-iktisadi çalışmaları arasındaki gerilimi çözmeye dönük yaklaşımı ve bunu müzik üzerinden yürüttüğü tartışılmalar ele alınacaktır.
9 Kültürün metalaşması ve müziğin metalaşması Kültürün metalaşması ve müziğin metalaşması ilgili literatür üzerinden tartışılacaktır.
10 İktisadi etnomüzikoloji İktisadi etnomüzikolojideki çalışmalar, etnomüzikoloji tarihi içindeki geliişimi ve iktisat, iktisat tarihi, iktisadi antropoloji, sosyoloji ile disiplinlerarası ilişkisi üzerinden tanımlanacaktır.
11 Bütünsel bir müzik endüstrisi tanımını yeniden düşünmek Bütünsel bir müzik endüstrisi tanımı dönem boyunca sunulan ve tartışılan kuramsal ve yöntemsel temeller bağlamında yeniden değerlendirilip tartışılacaktır.
12 Arasınav
13 Dönem ödevi sunumları
14 Dönem ödevi sunumları

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Dersler, iktisadi etnomüzikoloji ve popüler müzik araştırmalarındaki müzik endüstrisi üzerine geliştirilen temel kavramları ve teorilerin derinlemesine tartışılmasını içerir. Bu birikim, müziksel olguların analizini içeren örnek metinlerin (kitap, kitap bölümü, makale vb) gözden geçirilmesi temelinde edinilir. Böylece öğrenciler, derse konu müzik incelemelerinden hareketle, bir kavram ile müziksel bir olgu arasında ilişkiyi kavrayabilmeyi ve tartışabilmeyi öğrenir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
4 FN Final
5 BNS Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.30 + DKL * 0.10 + FN * 0.30
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.30 + DKL * 0.10 + BUT * 0.30


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Sınavlar:Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecektir. Her öğrenci toplam başarı puanının % 60'ını yazılı sınavlardan elde edecektir. Sınav soruları, sınıfta işlenen konuları ve okuma ödevi olarak verilen kaynakları içerecektir. Sınavlar açık uçlu sorulardan oluşacaktır.
Dönem Ödevi ve Sunumu:Öğrenciler, kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri, bireysel ya da grup çalışması gerektiren bir araştırma yapacaklardır. Ödevler, Microsoft Word kullanılarak, yazım kurallarına uygun biçimde yazılacak ve hem basılı hem de dijital bir kopya olarak öğretim üyesine teslim edilecektir. Ödevlerin yine önceden belirlenen bir ders saatinde sınıfta sunulması, buradaki değerlendirmenin en önemli bileşeni olacaktır.

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 16 16
Final Sınavına Hazırlık 1 18 18
Ödev Hazırlama 1 18 18
Sunum Hazırlama 1 8 8
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 3 3
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 139

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14
ÖK.12321321111111
ÖK.23333322111111
ÖK.33333322111111
ÖK.43333332111321
ÖK.53333331312323