DERS ADI

: Turizm Planlaması ve Maliyet Kontrolü

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUİ 6214 Turizm Planlaması ve Maliyet Kontrolü SEÇMELİ 3 0 0 9

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği Doktora

Dersin Düzeyi

Doktora

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YUSUF GÜMÜŞ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği Doktora

Dersin Amacı

Turizm planlaması yapılmadığı zaman varışyeri taşıma kapasiteleri, piyasaya yeni giren işletmelerle ve plansız yapılaşmalarla sürekli olarak ihlal edilerek varışyeri denge durumu bozulmaktadır. Dengenin bozularak devam etmesi eski yeni bütün işletmelerin satış gelirlerinin giderek azalmasına ve birim maliyetlerin hem işletme hem de varışyeri ölçeğinde devamlı olarak artmasına yol açmaktadır. Bu ders kapsamında etkili bir turizm planlaması ve akabinde maliyet kontrolünün nasıl yapılması gerektiği ele alınacaktır. Aynı zamanda, turizm işletmelerinde bütçeleme ve maliyet kontrolünün nasıl uygulandığını öğrenmek bir başka amacıdır. Ders kapsamında yine bütçelenen miktarlar ile fiili sonuçlar arasındaki farkların nedenlerini belirlemek ve bulgulara göre turizm planlaması ve maliyet kontrolünün nasıl yapılması gerektiğini ortaya koymak ele alınacak başlıca konulardandır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1. Turizm planlamasının ne olduğunu anlayabilecek.
2   2. Varış yeri yönetiminin ne olduğunu anlayabilecek.
3   3. İşletme bütçelerinin ne olduğunu anlayabilecek.
4   4. Bütçenin nasıl hazırlanacağını açıklayabilecek.
5   5. Bütçe ve maliyet kontrolünün nasıl uygulanması gerektiğine karar verebilecek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. Turizm Gelirlerinin ve Turizm İşletmelerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri ve Önemi
2 2. Turizm Sistemi ve Ulusal Varışyeri Yönetimi
3 3. Sürdürülebilir Turizm Planlamasının Yapılandırılma Koşulları
4 4. Ulusal Varışyeri Yönetiminin Yapısal Özellikleri ve Finansmanı
5 5. Maliyet Yönetiminin Amaçları ve Maliyetlerin Sınıflandırılması
6 6. Karar Alma Sürecinde Maliyetlerin Rolü
7 7. Turizm İşletmelerinde Maliyet Planlaması ve Kontrolünün Uygulanma Aşamaları
8 8. Maliyet Yönetimi ve İç Kontrol Sistemi İlişkisi
9 9. Maliyet Yönetimi ve İç Kontrol Sistemi İlişkisi
10 10. Maliyet Kontrolünün Aşamaları ve İşleyişi
11 11. Satınalma, Teslim Alma, Depolama, Stok Kontrolü ve Üretim Planlaması
12 12. Yiyecek, İçecek Maliyet Yüzdesi ve Menü Fiyatlandırma
13 13. Gelir Kontrolü
14 14. Gelir Kontrolü
15 15. Final Sınavı
16 16. Final Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Kaynaklar:
1) Prof. Dr. Vasfi Haftacı,İşletme Bütçeleri, Beta, Dördüncü Bası, 2005, İstanbul.
2) Prof. Dr. Ali Erbaş, Destinasyon Canavarına Karşı Ulusal Turizm Planlaması ve Maliyet Kontrolü, Detay Yayıncılık, Ankara, 2020.
Yardımcı Kaynaklar:
1) Yrd. Doç. Dr. Yaşar YILMAZ, Konaklama İşletmelerinde Yiyecek&İçecek Maliyet Kontrolü, Detay Yayıncılık, 3. Baskı, Ankara, 2007.
2) Prof. Dr. Ertuğrul ÇETİNER, Otel İşletmeleri Yönetim Muhasebesi,Gazi Kitabevi, Ankara 2009.
3) Doç. Dr. Adnan TÜRKSOY,Konaklama Yönetim Muhasebesi, Maliyet Analizleri,Turhan Kitabevi, Ankara,2011.
4) Prof. Dr. Süleyman YÜKÇÜ, Yönetim Muhasebesi,Birleşik Matbaacılık, İzmir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Derste önce konu teorik olarak anlatılır ve daha sonra örnekler yardımıyla konu ayrıntılı bir biçimde işlenir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + YYC * 0.30 + YSS* 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + YYC * 0.30 + BUT* 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara Sınav: Öğrencilerin ders kapsamında anlatılan ve tartışılan kavramları algılama ve değerlendirme düzeyleri ölçülecektir.
Öğrenci Sunumları: Öğrenciler dönem içinde sunum yapacaklar ve sonrasında da rapor olarak teslim edeceklerdir.
Final Sınavı: Öğrencilerin ders süresince tartışılan kavramları içselleştirme düzeyleri konuya ilişkin sorunlara çözümler önerebilme, kavramlar arasındaki ilişkileri, bağlantıları ve nedensellikleri analiz edebilme düzeyleri ölçülecektir

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derse devam zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

yusuf.gumus@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Perşemde 14.00-15.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 9 126
Vize Sınavına Hazırlık 2 8 16
Final Sınavına Hazırlık 3 10 30
Sunum Hazırlama 1 10 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 228

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.5