DERS ADI

: Deniz Bilimlerinde Veri Analizi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
CDK 5121 Deniz Bilimlerinde Veri Analizi SEÇMELİ 3 0 0 7

Dersi Veren Birim

Fen Bilimleri Enstitüsü

Dersin Düzeyi

Doktora

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. EYÜP MÜMTAZ TIRAŞIN

Dersi Alan Birimler

Canlı Deniz Kaynakları Doktora

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Oşinografik verilerin çok zengin çeşitliliğini tanımak.
2   Oşinografik araştırmalarda örnekleme tasarımı ve istatistiksel analizin gerekliliğini tanımak.
3   İstatistiksel ve araştırma hipotezleri formüle edebilme becerisini göstermek ve temel deney veya araştırmalar tasarımlamak.
4   Ham oşinografik veriler toplayabilmek ve bunları düzenleyerek istatistiksel analizlere hazır hale getirmek.
5   Toplanan verileri tanımlayacak ve özetleyecek bütün temel örneklem istatistiklerini hesaplamak ve verilerin içerdiği bilgileri görselleştirecek çeşitli grafikler üretmek.
6   Toplanan veriler hakkında çıkarımlar yapmak, anlamlı ve geçerli sonuçlara ulaşmak için tek değişkenli temel istatistiksel analiz yöntemlerini uygulamak.
7   Verileri girmek, düzenlemek, çözümlemek ve elde edilen sonuçları yorumlamak için R (R Project for Statistical Computing) gibi bazı istatistiksel yazılımları kullanabilmek.
8   Kendi çalışmalarının ve başka araştırıcılarınınkilerin güçlü ve zayıf yönlerinin istatistiksel bir bakış açısıyla değerlendirilmesinde eleştirel düşünme becerilerini göstermek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş ve dersin tanıtımı İstatistik ve bilimsel yöntem. İstatistiğin deniz bilimleri araştırmalarındaki yeri.
2 Oşinografik verilerin doğası ve toplanması Veri Tipleri (Değişkenler). Popülasyonlar ve örneklemler. Oşinografik örnekleme teknikleri. Oşinografik örnekleme tasarımları. Veri sunum yöntemleri. Sunum için veri hazırlama (Tabular ve grafik sunum).
3 Tanımlayıcı istatistikler Merkezi eğilim ölçüleri. Değişkenlik ölçüleri. Rastgele değişkenler. Beklenen değer kavramı.
4 Olasılık Temel Olasılık. İki değişkenli Olasılıklar. Koşullu Olasılık. Permütasyon. Kombinasyon.
5 Temel kesikli ve sürekli olasılık dağılımları Binom dağılım. Poisson dağılım. Tekdüze dağılım. Normal dağılım. t dağılımı. Ki-kare dağılımı. F dağılımı.
6 Oşinografik verilerin analizinde kestirim teknikleri Popülasyon parametrelerinin noktasal ve aralık olarak kestirimleri. Küçük örneklem kestirimleri. Oşinografik verileri için örneklem büyüklüğü ve kestirim hataları.
7 Hipotez testleri İstatistiksel hipotez test aşamaları ve prosedürleri. Karar kurallarının geliştirilmesi. Bir popülasyon ortalaması üzerine hipotez testleri. Bir popülasyon oranı üzerine hipotez testleri. Tip I ve II hatalar. Hipotez testlerinde önemlilik düzeyi seçimi.
8 Ortalamalar ve varyansların karşılaştırılması İki popülasyon ortalaması arasındaki farklara ilişkin hipotez testleri (Bağımsız t-testleri). Eşlenik örneklemlerin ortalamalarına ilişkin hipotez testleri (Bağımlı t-testleri). F-testi.
9 Ara sınav
10 R istatiksel paket programının tanıtılması R programındaki istatistik modülleri. Verilerin bu programın içine ve dışına aktarılması. Grafik hazırlama. t-testi. F-testi. Örnek uygulama: fiziksel oşinografik verilerin özetlenmesi.
11 Varyans analizi (I) F-testi ve ANOVA tablosu. Örnek uygulama: biyolojik oşinografi verileri (R uygulamaları).
12 Varyans analizi (II) Model I ANOVA. Model II ANOVA. İki faktörlü ANOVA. Örnek uygulama: kimyasal oşinografi verileri (R uygulamaları).
13 Ara sınav
14 Doğrusal regresyon ve korelasyon Basit doğrusal regresyon. Belirtme katsayısı. Korelasyon katsayısı. Doğrusal regresyon ve korelasyon analizleri arasındaki farklar.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Dersler
Sınıfta dersler büyük ölçüde interaktif bir formatta yapılmaktadır. Öğretim üyesi ders sırasında öğrencilerin katılımını pekiştirmek için sorular sorar, ortaya konan sorunlara çözüm önerileri bekler, farklı yaklaşımları özendirir. Dersler yoğun matematiksel anlatım yerine temel istatistiksel kavram ve tekniklerin öğrenciye aktarılmasına odaklanır. Örnekler olabildiğince gerçek hayattan seçilir ve konuların daha iyi anlaşılmasına yönelik ayrıntılı sözel ve görsel açıklamalarda bulunulur.

2. Sınıf içi tartışmalar
Sınıf içi ödevler, ev ödevleri ve sınıfta çözülen sorular, öğrenilmesi gereken konuların temelini oluşturur. Öğrencilerin sınıf içi tartışmalara bireysel katılımları özellikle teşvik edilmektedir.

3. Bilgisayar uygulamaları
İstatistiksel çözümleme ve grafik oluşturmaya yönelik ücretsiz yazılım ortamı R (R Project for Statistical Computing) veri analizleri yapmak ve grafik üretmek için tanıtılacaktır.Her öğrenci sınıf içinde ve dışında ödevlere yönelik çeşitli hesaplamalar ve sınav için (tercihen hem tek hem iki değişkenli analizleri yapabilecek temel istatistisel fonsiyonlara sahip) bilimsel bir hesap makinesine veya dizüstü bilgisayara gereksinim duyacaktır.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ODV ÖDEV
2 ARS 1 ARASINAV 1
3 ARS 2 ARASINAV 2
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 DKT DERSE KATILIM
6 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.15 + ARS 1 * 0.175 +ARS 2 * 0.175 + YSS * 0.40 + DKT * 0.10
7 BUT BÜTÜNLEME
8 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.15 + ARS 1 * 0.175 + ARS 2 * 0.175 + BUT * 0.40 + DKT * 0.10


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 2 7 14
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 11 5 55
Ödev Hazırlama 10 4 40
Vize Sınavı 2 3 6
Final Sınavı 1 4 4
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 167

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1122133
ÖK.2442144
ÖK.3442444
ÖK.4333133
ÖK.5333233
ÖK.6443233
ÖK.7343444
ÖK.8554555