DERS ADI

: Dünya Mutfakları

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0002 Dünya Mutfakları SEÇMELİ 2 1 0 5

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

İRFAN YILDIZ

Dersi Alan Birimler

Efes Meslek Yüksekokulu
İkram Hizmetleri
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Kültürel Miras ve Turizm
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Dünya üzerindeki medeniyetlerin mutfak açısından etkilerini açıklar.
2   Fransız mutfağının özellikleri ürünleri ve reçeteleri hakkında bilgi verir.
3   Akdeniz mutfağının kültürel gelişimi ve yemek reçetelerini açıklar.
4   Uzakdoğu mutfak kültürünü, tekniklerini ve reçetelerini açıklar.
5   Ortadoğu mutfak kültürünü, yemek özelliklerini iklim özelliklerini ve yemek reçetelerini açıklar.
6   Balkan yemek özelliklerini ve reçetelerini açıklar.
7   Etnik mutfakların ürünlerini besin maddelerini yemek reçetelerini açıklar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Ders tanıtım ve uygulama, değerlendirme bilgilerinin öğrenciye açıklanması. Dersin müfredat içindeki önemi ve diğer dersler ile etkileşiminin vurgulanması
2 Fransız mutfağının genel özellikleri mutfak kültürü coğrafi bölgelere göre ayrımı ve yemek reçetelerinin uygulanması
3 İtalyan mutfağının genel özellikleri mutfak kültürü coğrafi bölgelere göre ayrımı ve yemek reçetelerinin uygulanması
4 İspanya mutfağının genel özellikleri mutfak kültürü coğrafi bölgelere göre ayrımı ve yemek reçetelerinin uygulanması
5 Yunan mutfağının genel özellikleri mutfak kültürü coğrafi bölgelere göre ayrımı ve yemek reçetelerinin uygulanması
6 Uzakdoğu mutfağının genel özellikleri mutfak kültürü coğrafi bölgelere göre ayrımı ve yemek reçetelerinin uygulanması
7 Uzakdoğu mıutfağının genel özellikleri mutfak kültürü coğrafi bölgelere göre ayrımı ve yemek reçetelerinin uygulanması
8 ARA SINAV
9 Balkan mutfağının genel özellikleri mutfak kültürü coğrafi bölgelere göre ayrımı ve yemek reçetelerinin uygulanması
10 Orta Avrupa mutfağının genel özellikleri mutfak kültürü coğrafi bölgelere göre ayrımı ve yemek reçetelerinin uygulanması
11 Hint mutfağının genel özellikleri mutfak kültürü coğrafi bölgelere göre ayrımı ve yemek reçetelerinin uygulanması
12 Ortadoğu mutfağının genel özellikleri mutfak kültürü coğrafi bölgelere göre ayrımı ve yemek reçetelerinin uygulanması
13 Amerika kıtası genel özellikleri ve mutfak kültürü bölgelere göre yemek reçetelerinin uygulanması
14 Amerika kıtası genel özellikleri ve mutfak kültürü bölgelere göre yemek reçetelerinin uygulanması
15 Etnik mutfaklar ve özellikleri yemek reçetelerinin uygulanması

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, konularla ilgili gerçek olay ve durumlarla ilgili video izlenimi, ödevler, sunumlar ve konuya dair akademik makalelerin incelenmesi sayesinde güncel araştırmaların da takip edilmesi.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 +FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Uygulama 6 1 6
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Sunum Hazırlama 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 5 5
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 2 10 20
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Diğer Kısa Sınav 2 1 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 135

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55
ÖK.65
ÖK.75