DERS ADI

: KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
KYS 4000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ SEÇMELİ 2 0 0 2

Dersi Veren Birim

İzmir Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

HIZIR BAKİ BUZLU

Dersi Alan Birimler

İzmir Meslek Yüksekokulu
Kimya Teknolojisi
Kuyumculuk ve Takı Tasarımı
Döküm (İÖ)
Döküm
Kuyumculuk ve Takı Tasarımı (İÖ)
Tekstil Teknolojisi
Makine (İÖ)
Kimya Teknolojisi (İÖ)
Yapı Tesisat Teknolojisi
Yapı Tesisat Teknolojisi (İ.Ö)
Makine

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Kalite, güvence, standart, standardizasyon, meslek standartlarını ifade edebilme
2   Kalite standartlarını açıklayabilme
3   ISO 9000 kalite yönetim sisteminin altyapısını tanımlayabilme
4   Kalite ile ilgili diğer yönetim sistemlerini kıyaslayabilme
5   EFQM mükemmellik modeli, İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri ile diğer kontrol yöntemlerini sıralayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Kalite tanımı ve Kavramları, Kalite boyutları, Kalite Yaklaşımları, Kalite ve Verimlilik
2 Kalite ve Maliyet, Kalite Kavramlarına Farklı Yaklaşımlar, Kalite Kontrolü, Kalite Çemberleri, Toplam Kalite Yönetimi (TKY)
3 Standart ve Standardizasyon Faydaları, Türk standardları Enstitüsü (TSE), Standard Çeşitleri, Standardların Hazırlanması, Belgelendirme ve Akreditasyon, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)
4 TSE' nin Belgelendirme Faaliyetleri, Uluslararası ve Bölgesel Standardizasyon Kuruluşları, Metroloji ve Kalibrasyon, Standardın Üretim ve Hizmet Sektöründeki Önemi, Meslek Standardları
5 Yönetim Sistemleri ve Standardları, TS-EN-ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ve Standardları, TS-EN-ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi
6 TSE-ISG-OHSAS TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, TSE-HACCP-TS-13001 Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarına Göre Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, G-F-TSE-ISO-EN 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, TSE Helal Gıda Belgelendirmesi
7 TSE-ISG-OHSAS TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, TSE-HACCP-TS-13001 Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarına Göre Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, G-F-TSE-ISO-EN 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, TSE Helal Gıda Belgelendirmesi
8 Ara sınav
9 ISO-TSE Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemi, TSE-TS-ISO-IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, K-Q-TSE-ISO-EN 13485 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi, TS-ISO 10002 Müşteri Şikâyetleri Yönetim Sistemi, TS-EN 16001 Enerji Yönetim Ssitemi, CE Uygunlu İşareti
10 Stratejik Yönetim, Swot(Durum)Analizi, Vizyon, Misyon, İlkeler, Amaçlar, Hedefler, Paydaş Analizi
11 Yönetime Katılma, Güdüleme Teknikleri, Ekip Çalışması, İletişim Kavramı, Öneri Sistemleri
12 Süreç Yönetim Sistemi, Süreç Yaklaşımı, Süreç Yönetimi, Süreç Geliştirme ve İyileştirme
13 Kaynak Yönetimi Sistemi, Bilgi Yönetimi, Teknoloji Yönetimi
14 EFQM Mükemmellik Modeli ve Kalite Yönetim Sistemlerindeki Diğer Kontrol Sistemleri
15 EFQM Mükemmellik Modeli ve Kalite Yönetim Sistemlerindeki Diğer Kontrol Sistemleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı
2. Soru Cevap

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Ara Sınav
2. Final Sınavı

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 14 1 14
Vize sınavına hazırlık 1 4 4
Final sınavına hazırlık 1 8 8
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 56

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14
ÖK.11111111
ÖK.21111111
ÖK.31111111
ÖK.41111111
ÖK.51111111