DERS ADI

: İÇME SULARININ ARITILMASI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
ÇEV 3618 İÇME SULARININ ARITILMASI ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Çevre Mühendisliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. DENİZ DÖLGEN

Dersi Alan Birimler

Çevre Mühendisliği

Dersin Amacı

Bu ders kapsamında, içme suyu arıtımı amacıyla kullanılan temel işlem/süreçlerin tasarım esaslarının öğrenilmesi, arıtma ünitelerinin tasarlanabilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca içme ve kullanma suları ile ilgili geçerli olan yasal mevzuat ve standartlara ilişkin bilgiler edinilmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Su arıtımında kullanılabilecek temel işlem ve süreçleri tanımlayabilmeli
2   İçme suyu olarak kullanılabilecek kaynaklarla ilgili kalite parametrelerini belirleyebilmeli
3   Su kalitesi parametreleri ve standartlara göre uygun arıtma yöntemlerini seçebilmeli
4   İçme suyu arıtımında kullanılan ünitelerin boyutlarını hesaplayabilmeli
5   Ünitelerin taslak çizimini yapabilmeli

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 İçme suyu kaynaklarının tanıtılması
2 İçme suyu kalite kriterleri ve standartları, ilgili yasal mevzuatın tanıtılması
3 İçme suyu arıtımında kullanılan temel işlem ve süreçlerin tanıtımı
4 Su alma yapıları (kaptaj, yüzeysel sulardan ve baraj göllerinde su alma)
5 İçme suyu arıtımında kullanılan mekanik arıtma ünitelerinin (elek ve mikroelekler) tasarım esasları
6 İçme suyu arıtımında kullanılan havalandırma yöntemleri, havalandırıcıların tasarım esasları
7 İçme suyu arıtımında kullanılan çökeltim havuzlarının tasarım esasları
8 Çökeltim havuzlarının yapısal detayları
9 Pıhtılaştırma ve Yumaklaştırma sistemlerinin tasarım esasları, kullanılan kimyasallar ve dozlama yöntemleri
10 Hızlı kum filtrelerinin tasarım esasları ve işletim prensipleri
11 Yavaş kum filtrelerinin tasarım esasları ve işletim prensipleri
12 Dezenfeksiyon yöntemleri ve dezenfeksiyon ünitelerinin tasarım esasları
13 İleri arıtma yöntemleri
14 İleri arıtma yöntemleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
Water Treatment Handbook, Lavaoiser Publishing, 2.9503984.1.3,France,1991
Water Quality & Treatment, Ronald Letterman, ,AWWA, American Water Works Association,0-07-001659-3,McGraw Hil,1999

Yardımcı kaynaklar:
Su Tasfiyesi,Veysel Eroğlu, İTÜ Yayınları, İstanbul,1987

Diğer ders materyalleri:
Çeşitli içme suyu arıtma tesislerine dair görüntüler

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.25 + OD * 0.25 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.25 + OD * 0.25 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Derslerdeki tartışmalar, ara sınav ve final sınavında sorulan sorular ve sunulan ödev ile değerlendirilmektedir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derse devam, değerlendirmede dikkate alınacaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Prof.Dr. Deniz Dölgen: e-posta: deniz.dolgen@deu.edu.tr; tlf: 0 232 3017139

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında ilan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 15 15
Vize Sınavına Hazırlık 1 6 6
Final Sınavı 1 3 3
Vize Sınavı 1 3 3
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 79

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.14
ÖK.233
ÖK.34333
ÖK.444
ÖK.5