DERS ADI

: YİYECEK KÜLTÜRÜ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TMT 4036 YİYECEK KÜLTÜRÜ SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği (İngilizce)

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. IŞIL ÖZGEN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği (İngilizce)

Dersin Amacı

En temel insan ihtiyaçlarından birisi olan yiyeceğin tarih içinde gelişmiş olan oldukça zengin bir kültürü vardır. İnsanların ve toplumların yiyecek kültürlerini, tercih ve davranışlarını etkileyen ve şekillendiren coğrafya, iklim, çevre, inançlar, gelenekler, toplumsal özellikler, politik ve ekonomik gelişmeler, teknoloji ve tesadüfler gibi pek çok faktör bulunmaktadır. Bu dersin amacı yiyecek kültürünü etkileyen faktörleri anlamak ve turizm sektörü ile ilişkisini incelemek ve tartışmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1. Yiyecek ve gıda sistemleri ile kültürlerini sosyal ve kültürel yönleri ile tanımlamak.
2   2. Farklı yiyeceklerin ve yeme-içme alışkanlıklarının kökenlerini anlamak.
3   3. Yemek kültürünü yerel ve küresel düzeyde anlamak ve değerlendirmek.
4   4. Yiyeceklerin sosyal ilişkileri ve kültürel kimliği nasıl şekillendirdiğini anlamak ve değerlendirmek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. Yiyecek Kültürüne Giriş
2 2. Antik Dönem Yemek Kültürü
3 3. Tahıl, et, meyve ve sebzelerin tarihi ve kültürü
4 4. Baharat, Tuz ve Şekerin Tarihi ve Kültürü
5 5. İçeceklerin Tarihi ve Kültürü 1
6 6. İçeceklerin Tarihi ve Kültürü 2
7 7. Türk Yiyecek Kültürü 1
8 8. Türk Yiyecek Kültürü 2
9 9. Yiyecek, Gastronomi ve Turizm 1
10 10. Yiyecek, Gastronomi ve Turizm 2
11 11. Dönem Ödevi Sunumları / Tartışma
12 12. Dönem Ödevi Sunumları / Tartışma
13 13. Dönem Ödevi Sunumları / Tartışma
14 14. Dönem Ödevi Sunumları / Tartışma

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Counihan, C. (2013) Food and Culture, A Reader. New York: Routledge
2. Katz, H.S. (2003) Encyclopedia of Food and Culture. New York: Thomson & Gale

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders: Her hafta 3 saat teorik ders yapılacaktır.
2. Sunumlar: Öğrenciler seçilen konularda sunum yapacaklardır.
3. Tartışma: Gerek derslerde gerekse sunumlarda, işlenen konular üzerinde sınıf içi tartışmalar yapılacaktır.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 SUN SUNUM
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + SUN* 0.30 +YYS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME NOTU
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + SUN* 0.30 +BUT * 0.40


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

1. Vize ve final sınavları, derslerde ele alınan konulardan seçilecek sorulardan oluşacaktır.
2. Dönemin başında dersin öğretim üyesi öğrencilerden gruplar oluşturacak ve aynı takıma seçilen öğrendiler dönem projesi için birlikte çalışacaktır.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse ve derste yer alan tartışmalara katılım önemli bir gerekliliktir.
4. Derse geç kalınmaması gerekmektedir.
5. Ders süresince tüm elektronik ekipmanlar kapalı durumda tutulmalıdır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan edilecektir

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 10 2 20
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Proje Hazırlama 1 6 6
Sunum Hazırlama 1 15 15
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 107

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19
ÖK.134453
ÖK.2354
ÖK.33345
ÖK.4455