DERS ADI

: YİYECEK VE İÇECEK MALİYETLERİ ANALİZİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TMT 4030 YİYECEK VE İÇECEK MALİYETLERİ ANALİZİ SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği (İngilizce)

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

AHMET DEMİRCİ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği (İngilizce)

Dersin Amacı

Bu dersin amacı yiyecek-içecek işletmelerinde maliyet, satış hacmi ve kar arasındaki ilişkilerin detaylı bir şekilde belirtilmesidir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Satış ve maliyetlerdeki artış/azalış yüzdelerini hesaplayabilmek.
2   Gelecek satış miktarlarını tahminlemeye yönelik süreçleri geliştirmek.
3   Yiyecek-içecekler için standard reçete oluşturabilmek.
4   Satılan ürünlerin maliyetlerini düşürmeye yönelik yöntemleri uygulayabilmek.
5   Menü fiyatlarını oluşturmadaki değişkenleri belirtebilmek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek-İçecek Endüstrisine Giriş
2 Gelirlerin yönetimi
3 Harcamaların yönetimi
4 Satış tahminlerinin belirlenmesi
5 Yiyecek maliyetinin Belirlenmesi
6 İçecek maliyetinin Belirlenmesi
7 Yiyecek üretim kontrolü
8 Yiyecek-İçecek fiyatlaması
9 İşgücü maliyetinin belirlenmesi
10 Diğer harcamaların kontrolü
11 Gelir tablosu sonuçlarının analizi
12 Kar planlaması
13 Gelir kontrol sisteminin oluşturulması ve gelişimi
14 Gelir kontrol sisteminin oluşturulması ve gelişimi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Lea R.Dopson, David K. Hayes (2015) Principles of food, beverage, and labor cost controls, John Wiley & Sons.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı: Haftada üç saat ders anlatımı olacaktır.
2. Konuk Konuşmacılar: İzmir'de faaliyet gösteren büyük ölçekli otel işletmelerinin yiyecek-içecek müdürleri, uygunluk durumlarına göre deneyimlerini paylaşmak üzere derse davet edilecektir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 +YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME NOTU
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

1. Öğrenciler ürünlerin maliyet, popülerlik ve karlılığı doğrultusunda menü fiyatlarını belirleyebilmelidir.
2. Öğrenciler maliyet/satış ilişkilerinin önemini tanımlayabilmelidir.
3. Öğrenciler maliyet satış rasyolarını listeleyebilmelidir.
4. Öğrenciler maliyet ve satış fiyatı yüzdelerini hesaplayabilmelidir.
5. Öğrenciler maliyet/ fayda rasyosunun kontrol kararlarındaki önemini açıklayabilmelidir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Fakültede kopyacılık eylemini belirlemede TURNITIN programı kullanılmaktadır.
4. Derse geç gelme veya erken ayrılma durumlarında öğrenci devamsız sayılacaktır.
5. Ders sırasında cep telefonundan mesajlaşma ya da herhangi bir elektronik aletin kullanılması yasaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Prof.Dr.Işıl Özgen
isil.goksu@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Uygulama 0 0 0
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 0 0 0
Final Sınavına Hazırlık 1 18 18
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
Diğer Kısa Sınav 0 0 0
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 104

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19
ÖK.1555
ÖK.25554
ÖK.355545
ÖK.45445
ÖK.554