DERS ADI

: DENİZDE CANLI KALABİLME

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MTE 1138 DENİZDE CANLI KALABİLME ZORUNLU 2 0 0 2

Dersi Veren Birim

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (İngilizce)

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. MÜGE BÜBER

Dersi Alan Birimler

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (İngilizce)

Dersin Amacı

Bu dersin temel amacı gemide karşılaşılabilecek kazalardan sonra hayatta kalabilme eğitimidir. Bu ders, denizde hayatta kalma teknikleri, acil durum müdahaleleri, yangınla mücadele, can kurtarma araçlarının kullanımı, arama-kurtarma operasyonları ve gemide temel ilk yardım uygulamaları hakkında öğrencilere kapsamlı bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlamaktadır. Ders, STCW (Standards of Training, Certification, and Watchkeeping for Seafarers), SOLAS (Safety of Life at Sea), IAMSAR (International Aeronautical and Maritime Search and Rescue), ve LSA (Life-Saving Appliances Code) hükümleri doğrultusunda oluşturulmuştur.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Denizde canlı kalabilme teknikleri konusunda beceri kazanacaklardır.SOLAS, STCW, LSA ve IAMSAR gibi uluslararası sözleşmelerin temel prensiplerini açıklayabilir.
2   Can kurtarma araçlarını etkin kullanma becerisi kazanacaklardır.Denizde emniyet ve hayatta kalma konularında uluslararası düzenlemelere uygun hareket edebilir.
3   Acil Durum Yönetimi ve Canlı Kalabilme Stratejilerini Uygulama: Gemiyi terk prosedürlerini ve denizde hayatta kalma tekniklerini açıklayabilir ve uygulayabilir.Hipotermi, açlık, susuzluk gibi açık deniz risklerine karşı uygun önlemleri alabilir.
4   Can Kurtarma Araçlarının Kullanımını Kavrama ve Uygulama: Filika, can sallarının kullanımı, yönetimi ve bakımını gerçekleştirebilir. Can kurtarma araçlarının ve kişisel can kurtarma ekipmanlarının (LSA) doğru şekilde kullanılmasını sağlayabilir
5   Arama-Kurtarma (SAR) Operasyonlarını Anlama ve Yönetme: IAMSAR ve IMO kurallarına uygun şekilde arama-kurtarma operasyonlarının aşamalarını açıklayabilir. Tehlike sinyallerine yanıt verme prosedürlerini uygulayabilir ve denizde insan kurtarma tekniklerini kullanabilir.
6   Yangın Önleme ve Yangınla Mücadele Sistemlerini Uygulama: Yangın üçgeni, yangın sınıfları ve yangın yayılma süreçlerini analiz edebilir. Gemide yangın söndürme sistemlerini (CO , köpük, su perdesi vb.) etkin bir şekilde kullanabilir.
7   Acil Durum Haberleşme ve İletişim Sistemlerini Kullanma: EPIRB, SART, VHF telsizleri ve GMDSS sistemleri aracılığıyla acil haberleşme prosedürlerini uygulayabilir. Acil durumlarda telsizle tıbbi yardım talep edebilir.
8   Temel İlk Yardım Becerilerini Kazanma : Kanama, yanık, kırık, çıkık ve bilinç kaybı gibi acil durumlarda temel ilk yardım müdahalelerini uygulayabilir. Hipotermi ve sıcak çarpması gibi çevresel sağlık risklerine karşı uygun ilk yardım önlemlerini alabilir.
9   Denizde Tıbbi Bakım ve Müdahale Yetkinliği Kazanma: Gemilerde tıbbi bakım ve radyo tıbbi yardım prosedürlerini açıklayabilir ve uygulayabilir. Tehlikeli yükler ile ilgili kazalarda MFAG (Medical First Aid Guide) kullanımını kavrayabilir.
10   Tatbikatlar ve Acil Durum Senaryolarında Uygulamalı Beceriler Kazanma: Gerçekçi senaryolar ve vaka analizleri üzerinden deniz güvenliği ve hayatta kalma prosedürlerini uygulayabilir.Can kurtarma, yangınla mücadele ve acil tıbbi yardım tatbikatlarına aktif olarak katılabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Denizde Canlı Kalabilmenin Temelleri ve Uluslararası Sözleşmeler SOLAS, LSA, STCW, IAMSAR ın temel ilkeleri ve uluslararası düzenlemeler. Denizde hayatta kalma gereklilikleri.
2 Acil Durum Yönetimi ve Can Kurtarma Araçları Gemide acil durum prosedürleri, can kurtarma araçlarının türleri, kullanımı, bakım ve yönetimi.
3 Gemiyi Terk Prosedürleri ve Denizden Kurtarma Yöntemleri Gemiyi terk etme senaryoları, kişisel hayatta kalma teknikleri, suya atlama prosedürleri, tahliye planları.
4 Denizden İnsan Kurtarma ve Yardım Operasyonları Arama-kurtarma operasyonları, denizden kazazede kurtarma yöntemleri, gemiye alma teknikleri.
5 Deniz Tehlikeleri ve Açık Deniz Hayatta Kalma Teknikleri Hipotermi, susuzluk, açlık ve yorgunluk yönetimi, hayatta kalma stratejileri, tehlikeli deniz canlıları ve riskler.
6 Hayatta kalmayla ilgili ilkeler,Can Kurtarma Araçlarının Kullanımı ve Denize İndirilmesi Filika ve can sallarının hazırlanması, denize indirilmesi, gemiye alma teknikleri.
7 Vize Sınavı
8 Eğitim ve talimlerin önemi, Denizde İletişim ve Acil Durum Haberleşmesi Can kurtarma araçları ile gemiyi terk tatbikatı, yangın ve tahliye tatbikatları, vaka analizleri ve simülasyonlar, Arama kurtarma prensipleri, IMO ve IAMSAR kılavuzları, tehlike sinyalleri ve yanıt verme prosedürleri,GMDSS sistemleri, EPIRB, SART ve VHF telsizleri ile acil durum haberleşme prosedürleri.
9 Kişisel Koruyucu ekipmanlar Can yelekleri, termal koruyucu giysiler, kişisel hayatta kalma araçları (Immersion Suit) ve can kurtarma yüzdürme yardımcıları, Can kurtarma araçlarının SOLAS ve LSA Koduna uygun olarak yönetimi ve bakımı, Gemideki can kurtarma araçlarının lokasyonu ve acil durumlarda erişim prosedürleri.
10 Gemiyi Terk Sonrası Suda Hayatta Kalma Hareket Tarzları Hipotermiden korunma, vücut ısısını muhafaza etme teknikleri, Deniz akıntıları ve dalgalara karşı hayatta kalma yöntemleri, Bireysel ve grup halinde hayatta kalma stratejileri, sudaki tehlikelerden korunma, Can yeleği ile yüzme ve hayatta kalma teknikleri.
11 Can Kurtarma Araçlarında (Can Sallarında ve Filikalarda) Hareket Tarzları Can sallarına binme teknikleri ve iç düzenin korunması. Su, gıda ve acil yardım malzemelerinin yönetimi,Denizde hayatta kalma psikolojisi, moral ve motivasyonun önemi, Arama kurtarma sinyalleri ve yardım beklerken alınacak önlemler.
12 Acil durumlara hazırlıklı olma,Çatışma ve Oturmayı Takiben İlk Yapılacaklar Gemi bilinçli olarak karaya oturtulacaksa alınacak önlemler, Çatışma sonrası acil müdahale prosedürleri, Yangın veya patlama sonrası hasarın sınırlandırılması ve geminin kurtarılması.
13 Denizde İlk Yardım ve Tıbbi Müdahale Kazazede değerlendirme, solunum yolu tıkanıklıkları, kanama kontrolü, hipotermi ve sıcak çarpması gibi temel acil durum müdahaleleri.
14 Deniz Kazalarından Kurtulanların Bakımı ve Tahliye Sonrası Müdahaleler Yanıklar, kırıklar, çıkıklar, deniz canlıları ısırıkları, ilaç kullanımı, radyo tıbbi yardımla koordinasyon,Kurtarma sonrası tıbbi bakım, psikolojik destek, su kaybı ve yetersiz beslenme etkileri, rehabilitasyon süreçleri.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. IMO Model Course 1.23 Proficiency in Survival Craft
2. IMO Model Course 1.19 Proficiency in Survival Techniques
SOLAS (Safety of Life at Sea) Sözleşmesi
LSA (Life-Saving Appliances) Kodu
STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping) Konvansiyonu
IAMSAR (International Aeronautical and Maritime Search and Rescue) Kılavuzu
MFAG (Medical First Aid Guide for Use in Accidents Involving Dangerous Goods)
Uluslararası Tıbbi Rehber ve İlk Yardım Kitapları

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Denizde Canlı Kalabilme (Survival at Sea) dersi, teorik anlatım, uygulamalı eğitim, simülasyonlar, grup çalışmaları ve vaka analizleri gibi çok yönlü öğrenme yöntemleri kullanılarak işlenecektir. Ders, SOLAS, STCW, LSA ve IAMSAR gibi uluslararası sözleşmeler çerçevesinde can kurtarma araçlarının kullanımı, arama-kurtarma operasyonları, yangınla mücadele ve temel ilk yardım konularını kapsayacaktır. Öğrenciler, uygulamalı tatbikatlar, simülasyonlar ve deniz üzeri eğitimler ile kriz yönetimi becerilerini geliştirecek, grup projeleri ve alan gezileri ile gerçek deniz ortamında deneyim kazanacaktır. Ayrıca, telsizle acil durum haberleşmesi ve tıbbi müdahale senaryoları üzerinden bireysel ve takım çalışması odaklı eğitimler yapılacaktır. Öğrenme süreci, quizler, geri bildirimler ve değerlendirme sınavlarıyla desteklenecek, öğrencilerin denizde hayatta kalma yetkinliklerini artırması sağlanacaktır.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Bu ders kapsamında, denizde canlı kalabilme konularında lisans düzeyinde bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olma; araştırma, inceleme ve yorumlama yetkinlikleri; sözlü ve yazılı ifade becerileri; problem çözme, buluşçuluk, yaratıcılık ve girişimcilik gibi analitik düşünme yetileri değerlendirilecektir. Öğrencilerin uluslararası deniz güvenliği standartlarına (SOLAS, STCW, LSA, IAMSAR) uyum sağlayarak denizde hayatta kalma, arama-kurtarma operasyonları, yangınla mücadele ve temel ilk yardım uygulamaları konularında teorik bilgiyi pratik becerilerle birleştirmesi beklenmektedir. Değerlendirme süreci, uygulamalı sınavlar, proje bazlı çalışmalar, vaka analizleri, grup çalışmaları, sözlü ve yazılı sınavlar, simülasyonlar ve tatbikatlar üzerinden gerçekleştirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Dr. Müge BÜBER
muge.buber@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 2 2
Final Sınavına Hazırlık 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 50

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17
ÖK.135355
ÖK.23533333
ÖK.335333533
ÖK.43533
ÖK.53533355
ÖK.6
ÖK.7
ÖK.8
ÖK.9
ÖK.10