DERS ADI

: Gıda Biyokimyası ve Biyoteknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
KİM 4241 Gıda Biyokimyası ve Biyoteknolojisi SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Kimya

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. LEVENT ÇAVAŞ

Dersi Alan Birimler

Kimya

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Besinlerin protein, karbohidrat, lipid gibi temel bileşenleri ve bu bileşenlere ait fiziksel ve kimyasal özellikleri ile tepkimeleri açıklayabilir.
2   Besinlerdeki vitaminleri ve mineralleri sınıflandırabilir, kaynaklarını ve fonksiyonlarını açıklayabilir.
3   Gıda katkı maddelerini sınıflandırıp işlevlerini tartışabilir. Doğal ve işlenmiş besinlerdeki kontaminantları açıklayabilir.
4   Gıda endüstrisinde enzimlerin önemini açıklayabilir, DNA teknolojisinin kullanımını ifade edebilir, fonksiyonel gıdalar ile gıda alerjenlerini kavrayabilir.
5   Gıda güvenliği için gıda endüstrisinde uygulanmakta olan uluslararası ve ulusal düzenlemeleri irdeleyebilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Biyokimyası ve Biyoteknolojisine Giriş
2 Gıda bileşenleri ve özellikleri: Su ve Karbohidratlar
3 Gıda bileşenleri ve özellikleri:Proteinler
4 Gıda bileşenleri ve özellikleri: Lipidler
5 Besinlerdeki vitamin ve mineraller
6 Gıda katkı maddeleri
7 Gıda Kontaminantları
8 Gıda bileşenleri- bileşenleri ve özellikleri tekrar
9 Besin Biyoteknolojisinde Enzimler
10 Nükleik asit biyokimyası: Gıda uygulamalar
11 Fonksiyonel gıdalar, bitkiler ve diet katkı maddelerindeki fizyolojik biyoaktif bileşikler
12 Probiyotikler, Gıda asitler: Organik asitler, uçucu organik asitler, ve fenolik asitler
13 Gıda güvenliği ve gıda alerjenleri
14 Endüstriyel gıdalar için uluslararası ve ulusal düzenlemeler (öğrenci projesi olarak)

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Sunum, İnteraktif sunum, soru-cevap, ödev ve uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 DK DerseKatılım
4 FN Final
5 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + DK * 0.10 + FN * 0.40
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + DK * 0.10 + BUT * 0.40


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 3 3
Proje Hazırlama 1 1 1
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 83

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17
ÖK.15554525553
ÖK.2555453555
ÖK.35554535553
ÖK.4555454555
ÖK.555545545553