: Evcil Hayvanlarda Lokomotor Sistemin Fonksiyonel Histolojisi

VCR 5035 Evcil Hayvanlarda Lokomotor Sistemin Fonksiyonel Histolojisi SEÇMELİ 2 1 0 4

Veterinerlik Cerrahisi Yüksek Lisans

PROF. DR. MELTEM KUMAŞ KULUALP

Veterinerlik Cerrahisi Yüksek Lisans

Evcil hayvanlarda lokomotor sistemi oluşturan kasların, kemiklerin, eklemlerin, yumuşak dokuların ve periferik sinirlerin ışık ve elektron mikroskobik özellikleri ve fonksiyonları hakkında klinik değerlendirmeye alt yapı oluşturacak teorik ve pratik bilgilerin verilmesi

1   Lokomotor sisteme ait terminolojiyi bilir.
2   Lokomotor sistemi oluşturan kas, kemik, eklem ve sinirlerin histolojik özelliklerini fonksiyonları ile birlikte açıklar.
3   Lokomotor sistemi oluşturan hücre ve dokuların elektron mikroskobik özellikleri hakkında teorik bilgiye sahip olur.
4   Evcil hayvanlara ait kas, kemik, eklem ve periferik sinir kesitlerini ışık mikroskobu altında inceler, dokuları tanır, isimlendirir.
5   Lokomotor sistem ile ilgili literatür taraması yapar, derlediği bilgileri mesleki ortamlarda sunar.
6   Klinik problemlerin çözümünde lokomotor sisteme ait histoloji bilgilerini kullanır.

1 Lokomotor sisteme genel bakış
2 İskelet kasının mikroskobik özellikleri
3 İskelet kası lifleri, miyofibriller ve miyofilametler
4 İskelet kasının metabolizması ve kasılma mekanizması
5 İskelet kasının innervasyonu: Motor ve duyusal innervasyon
6 İskelet kasının gelişimi, onarımı ve yenilenmesi
7 Tendon ve ligamentlerin histolojik ve fonksiyonel özellikleri
8 Ara sınav
9 Kemik dokunun mikroskobik organizasyonu, kemik doku tipleri
10 Kemik doku hücrelerinin mikroskobik özellikleri ve fonksiyonları
11 Kemik oluşumu: Intramembranöz ve endokondral kemikleşme, Kemiğin mineralizasyonu
12 Kıkırdak dokunun mikroskobik organizasyonu, kıkırdak doku tipleri
13 Kondrogenez, kıkırdağın gelişimi ve onarımı
14 Eklemlerin mikroskobik yapısı ve fonksiyonları
15 Periferik sinirlerin histolojik organizasyonu, kan-sinir bariyeri
16 Final sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
1. Hans-Georg Liebich. Veteriner Histoloji: Evcil Memeliler ve Kuşlar. Çeviri Editörleri: Kumaş-Kulualp M., Tarakcı-Gencer Berrin. Medipres Yayıncılık, Malatya, 2023.
2. Michael H. Ross, Wojciech Pawlina. Histoloji Konu Anlatımı ve Atlas. Palme Yayıncılık, Ankara, 2014, 6. Baskı.
3. Anthony L. Mescher. Junqueira's Temel Histoloji. Nobel tıp Kitapevleri. İstanbul, 2015, 13. Baskı.
4. Mukaddes Eşrefoğlu. Ozel Histoloji. İstanbul tıp Kitapevi. İstanbul, 2016, 2. Baskı.
5. Neil A. Campbell, Jane B. Reece. Biyoloji. Palme Yayıncılık. Ankara, 2010, 3. Baskı.
6. Abraham L. Kierszenbaum. Histoloji ve Hücre Biyolojisi. Palme Yayıncılık. Ankara, 2006.
7. Mariano S.H. Di Fiore. Histoloji atlası. Güven Yayıncılık, İstanbul, 1981.
8. Sobatto/Hammersen Histoloji (Prof. Dr. Ulrich Welsch tarafından düzenlenmiş baskısı). Beta Ya-yıncılık, İstanbul 1994, 4. Baskı.
9. Dellmann s textbook of Veterinary Histology. Jo Ann Eurell, Brian L. Frappier. 6th ed., Blackwell Publishing, USA, 2006.
10. William Bacha, Linda M. Bacha. Color Atlas of Veterinary Histology. Lippincott Williams & Wil-kins. 2nd edition. USA, 2000.
11. Elizabeth Aughey, Fredric L. Frye. Comparative Veterinary Histology with Clinical Correlates. Man-son Publishing/The Veterinary Press, London, 2001.
12. Jo Ann C. Eurell, Veterinary Histology, CRC Press, 2004.
13. Ryan Jennings and Christopher Premanandan. Veterinary Histology. The Ohio State University Lib-raries Press. 2017.
14. William K. Ovalle, Patrick C. Nahirney. Netters Essential Histology. 2nd edition, Saunders, USA, 2013

Konferans tipi ders anlatımı, probleme dayalı öğretim ve tartışma, laboratuvar çalışması

Başarılı / Başarısız

Öğrenci ara sınav, laboratuvar sınavı ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular, hazırlayacağı ödev/seminer ile değerlendirilecektir.

Dönem boyunca teorik derslerin %70'ine, laboratuvar uygulamalarının ise %80'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve istenmesi halinde ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Cumhuriyet Mahallesi, Cami Sokak, No: 3, Posta Kodu: 35890, Kiraz/IZMIR

e-mail: meltem.kumas@deu.edu.tr
telefon: 0 (232) 572 35 30- 14511