: Kardiyopulmoner Hastalıklarda İleri Patofizyoloji

Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Doktora

DOÇ. DR. SERAP ACAR

Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Doktora

Bu dersi tamamlayan öğrenci kardiyovasküler ve respiratuvar sistem hastalıklarına ilişkin patofizyolojik ve patomekanik özellikler, hastalıkların oluşumunda rol oynayan faktörler ve prognoz konularında bilgi kazanır.

1   Kardiyovasküler sistemin ileri anatomi, fizyoloji ve biyomekaniğini bilir.
2   Respiratuvar sistemin ileri anatomi, fizyoloji ve biyomekaniğini bilir.
3   Kardiyovasküler sistem hastalıklarına ilişkin patofizyoloji ve patomekani bilgisine sahiptir.
4   Respiratuvar sistem hastalıklarına ilişkin patofizyoloji ve patomekani bilgisine sahiptir.

1 Ders Tanıtımı- Giriş Obstrüktif akciğer hastalıklarında patofizyoloji ve patomekani
2 Kardiyovasküler sistemin anatomi, fizyoloji ve biyomekaniği Restriktif akciğer hastalıklarında patofizyoloji ve patomekani
3 Koroner arter hastalıklarında patofizyoloji ve patomekani Restriktif akciğer hastalıklarında patofizyoloji ve patomekani
4 Akut koroner sendromlarda patofizyoloji ve patomekani Pediatrik akciğer hastalıklarında patofizyoloji ve patomekani
5 Kalp yetersizliğinde patofizyoloji ve patomekani Pediatrik akciğer hastalıklarında patofizyoloji ve patomekani
6 Hipertansiyon ve Pulmoner arteryal hipertansiyonda patofizyoloji ve patomekani
7 Kalp kapak hastalıklarında patofizyoloji ve patomekani
8 Konjenital kalp hastalıklarında patofizyoloji ve patomekani
9 Respiratuvar sistemin anatomi, fizyoloji ve biyomekaniği
10 Obstrüktif akciğer hastalıklarında patofizyoloji ve patomekani

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
1. Pathophysiology of Heart Disease: An Introduction to Cardiovascular Medicine. 5th edition. Editor. Leonard S. Lilly. Lippincott Williams & Wilkins. 2010.
2. Griffin Kardiyovasküler Hastalıklar El Kitabı. Çeviri editörü. Prof. Dr. Ömer Kozan. 2021. Güneş Tıp Kitabevleri.
3. West in Akciğer Patofizyolojisi. Çeviri editörü Prof. Dr. Işıl Özkoçak Turan. 2018. Akademisyen Kitabevi.
4. Pathology of Lung Disease. Morphology Pathogenesis Etiology Helmut Popper. 2017. Spinger.
5. Goodman and Fuller s Pathology: Implications for the Physical Therapist 5th Edition. Catherine C. Goodman, Kenda S. Fuller. 2020. Elsevier.
6. Cardiovascular and Pulmonary Physical Therapy-Evidence to Practice. 5th edition Donna Frownfelter, Elizabeth Dean. 2012.

Konferans
Grup Çalışması
Sorun/Problem Çözme
Probleme dayalı öğretim (PDÖ)

1 ODV Ödev/Sunum
2 FN Final
3 BNS BNS ODV* 0.40 + FN* 0.60
4 BUT Bütünleme
5 BBN BütSonuBaşarıNotu ODV * 0.40 + BUT* 0.60

Öğrencinin konuya hazırlığı, sunum becerisi ve tartışmalara katılımı Ödev/Sunum olarak değerlendirilecektir. Ara Sınav ve Final sınavlarında açıklama, yorumlama, karar verme ve bilgileri birleştirme becerileri değerlendirilecektir.
Öğrencilerin her hafta derste tartışmak üzere getirdikleri teorik bilgi ve literatür katkıları, seminer sunumları ve final sınavı ile ölçülmektedir.

Sınıf içi uygulamalar 14 1 14

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9