DERS ADI

: Film Restorasyon Teknikleri

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
FTS 4011 Film Restorasyon Teknikleri SEÇMELİ 1 1 0 2

Dersi Veren Birim

Film Tasarımı ve Yazarlığı

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi
Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi
Film Tasarım ve Yönetmenliği
Film Tasarımı ve Yönetmenliği
Çizgi Film ve Animasyon
Film Tasarım ve Yazarlık
Film Tasarımı ve Yazarlığı

Dersin Amacı

Dersin ana amacı,öğrencilere bir filmi fotokimyasal ve yeni dijital teknolojiler kullanarak nasıl yeniden izlenebilir hale getirebileceklerini ve koruyacaklarını öğretmektir. 8-16-35 mm analog sinema filmleri ile VHS-Betacam-Umatic-Dvcam vb kasetlerdeki arşiv değeri olan görüntülerin uzun yıllar bozulmadan saklanabilmesi için gerekli bakım temizlik ve onarım işlemlerinin nasıl yapılacağı öğretilerek gelişen dijital teknojilere entegregrasyonu ,2K 4K dijital yeni yayın verilerine çevrilmesi ve muhafaza yöntemlerini öğrenecekler.
Film Restorasyon Teknikleri dersinde öğrencilerin belirli bir dizi beceriyi geliştirmeleri ve uygulamaları beklenmektedir, tüm dijital ve fotokimyasal ekipmanı kullanarak bir arşiv ve / veya laboratuvarda çalıştırmak tam bir restorasyon iş akışının ardından bir filmi eski haline getirmek için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirmek; bir filmin korunma durumunu değerlendirmek ve onu yeniden yapılandırarak korumak için en iyi uygulamayı seçmek.
Öğrenciler modern, esnek bir çalışma ortamında yeni dijital ve analog teknolojiler kullanılarak bir filmin nasıl restore edilebileceğini bilecek tam bir restorasyon iş akışını yönetebilme, Bir filmi temizleyerek 2K veya 4K yeni dijital dönüşüm için en iyi formatı nasıl seçeceğinizi Blu ray- DVD hazırlama desteğine kadar filmden 35 mm, DCP, HD ve SD yayınına kadar süreçteki dijitalleştirmeyi öğrenecek ayrıca bir restorasyon projesinin her adımını bir restorasyon laboratuvarı ile ayrıntılı olarak tartışabilme bir film restorasyon projesi bütçesini nasıl yöneteceklerini öğrenecekler.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Dijital Restorasyon Filmin kullanımından ve manuel olarak taşınmasından kaynaklanan fiziksel hasarı ortadan kaldırmak için özel bir yazılım kullanarak görüntülerin dijital olarak işlenmesi ve ayrıca gren, dengesizlik ve titreme gibi sorunlar üzerinde orijinali etkilemeden çalışarak görüntülerin görsel netliğinin restorasyonu malzeme. Dijital restorasyon çok çeşitli araçlara ve olanaklara sahiptir; bu nedenle arşivcilerin kendi özel restorasyon iş akışlarını oluşturmak için neler yapılabileceğini bilmeleri çok önemlidir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dijital Restorasyon Filmin kullanımından ve manuel olarak taşınmasından kaynaklanan fiziksel hasarı ortadan kaldırmak için özel bir yazılım kullanarak görüntülerin dijital olarak işlenmesi ve ayrıca gren, dengesizlik ve titreme gibi sorunlar üzerinde orijinali etkilemeden çalışarak görüntülerin görsel netliğinin restorasyonu malzeme.
2 Film tanımlama - Film onarımı, kimyasal işleme ve yıkama - Film karşılaştırma - Film tarama ve telesine - Dijital restorasyon - Renk düzeltme - Ses tarama ve ses restorasyonu - Mastering ve Dijital Sinema - Veri ve Ağ yönetimi ve yedekleme stratejileri - Film kayıt - Fotokimyasal koruma ve restorasyon - Analog derecelendirme - Baskı ve işleme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Film Restorasyon ders notları - video filmler

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

EĞİTİM PROGRAMI - Film tanımlama - Film onarımı, kimyasal işleme ve yıkama - Film karşılaştırma - Film tarama ve telesine - Dijital restorasyon - Renk düzeltme - Ses tarama ve ses restorasyonu - Mastering ve Dijital Sinema - Veri ve Ağ yönetimi ve yedekleme stratejileri - Film kayıt - Fotokimyasal koruma ve restorasyon - Analog derecelendirme - Baskı ve işleme

**Film Tanımlama Bu ilk adım, film malzemelerinin, farklı öğelerin (negatif, pozitif,), ticari markaların, kenar kodlarının ve işaretlerinin, şekil ve boyut perforasyonunun vb. Tanımlanması, incelenmesi ve analizini içerir.
**Film Onarımı, Kimyasal İşlem ve Yıkama Film işleme ve inceleme: yapışkan film bandı kullanarak yırtık ve kırılmaların nasıl düzeltileceği; eski eklemelerin analizi; kırık ekleri manuel tamir yöntemi ile eski haline getirmek; temizleme ve tarama baskı için hazırlamak için ön film onarımı
*** film nitrat, triasetat ve polyesterin elle ve ultrasonik temizleme makinesi ile temizlenmesi. Film Karşılaştırması Film karşılaştırması ve analizi, restorasyon için en iyi baskıları seçmek
**** Film Tarama ve telesine 35mm ve 16mm negatif, pozitif ve ara malzemelerden bir dijital dosyaya (4K ve 2K) bir sinema görüntüsünün taranması ve telesine işlemlerinin evreleri.
*** Dijital Restorasyon Filmin kullanımından ve manuel olarak taşınmasından kaynaklanan fiziksel hasarı ortadan kaldırmak için özel bir yazılım kullanarak görüntülerin dijital olarak işlenmesi ve ayrıca gren, dengesizlik ve titreme gibi sorunlar üzerinde orijinali etkilemeden çalışarak görüntülerin görsel netliğinin restorasyonu nasıl yapılacak.
*** Dijital restorasyon çok çeşitli araçlara ve olanaklara sahiptir; bu nedenle arşivcilerin kendi özel restorasyon iş akışlarını oluşturmak için neler yapılabileceğini bilmeleri çok önemlidir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 PRR Proje
2 CLM Çalışma
3 BSN Başarı Notu PRR * 0.60 + CLM * 0.40


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Optik ve kontak baskının Baskı ve İşleme Esasları ve farklılıkları; farklı yazıcıların incelenmesi, yazıcı yükleme ve kullanımı. Film işlemenin temelleri ve baskı ve film işleme ile paylaşılan parametreler arasındaki ilişkinin analizi. Baskı ve geliştirmenin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için Lad, Strip ve diğer kalite kontrol araçlarının uygulanması. Kalite kontrol.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

--

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

aziz bahadır özkan 0532 324 77 87 bahadir.ozkan@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Her Perşembe 13-15 saatleri arası

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 0

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15
ÖK.1555555555555555