DERS ADI

: Film Restorasyon Teknikleri

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
FTS 4011 Film Restorasyon Teknikleri SEÇMELİ 1 1 0 2

Dersi Veren Birim

Film Tasarımı ve Yazarlığı

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi
Film Tasarımı ve Yönetmenliği
Film Tasarım ve Yönetmenliği
Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi
Çizgi Film ve Animasyon
Film Tasarımı ve Yazarlığı
Film Tasarım ve Yazarlık

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Dijital Restorasyon Filmin kullanımından ve manuel olarak taşınmasından kaynaklanan fiziksel hasarı ortadan kaldırmak için özel bir yazılım kullanarak görüntülerin dijital olarak işlenmesi ve ayrıca gren, dengesizlik ve titreme gibi sorunlar üzerinde orijinali etkilemeden çalışarak görüntülerin görsel netliğinin restorasyonu malzeme. Dijital restorasyon çok çeşitli araçlara ve olanaklara sahiptir; bu nedenle arşivcilerin kendi özel restorasyon iş akışlarını oluşturmak için neler yapılabileceğini bilmeleri çok önemlidir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dijital Restorasyon Filmin kullanımından ve manuel olarak taşınmasından kaynaklanan fiziksel hasarı ortadan kaldırmak için özel bir yazılım kullanarak görüntülerin dijital olarak işlenmesi ve ayrıca gren, dengesizlik ve titreme gibi sorunlar üzerinde orijinali etkilemeden çalışarak görüntülerin görsel netliğinin restorasyonu malzeme.
2 Film tanımlama - Film onarımı, kimyasal işleme ve yıkama - Film karşılaştırma - Film tarama ve telesine - Dijital restorasyon - Renk düzeltme - Ses tarama ve ses restorasyonu - Mastering ve Dijital Sinema - Veri ve Ağ yönetimi ve yedekleme stratejileri - Film kayıt - Fotokimyasal koruma ve restorasyon - Analog derecelendirme - Baskı ve işleme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

EĞİTİM PROGRAMI - Film tanımlama - Film onarımı, kimyasal işleme ve yıkama - Film karşılaştırma - Film tarama ve telesine - Dijital restorasyon - Renk düzeltme - Ses tarama ve ses restorasyonu - Mastering ve Dijital Sinema - Veri ve Ağ yönetimi ve yedekleme stratejileri - Film kayıt - Fotokimyasal koruma ve restorasyon - Analog derecelendirme - Baskı ve işleme

**Film Tanımlama Bu ilk adım, film malzemelerinin, farklı öğelerin (negatif, pozitif,), ticari markaların, kenar kodlarının ve işaretlerinin, şekil ve boyut perforasyonunun vb. Tanımlanması, incelenmesi ve analizini içerir.
**Film Onarımı, Kimyasal İşlem ve Yıkama Film işleme ve inceleme: yapışkan film bandı kullanarak yırtık ve kırılmaların nasıl düzeltileceği; eski eklemelerin analizi; kırık ekleri manuel tamir yöntemi ile eski haline getirmek; temizleme ve tarama baskı için hazırlamak için ön film onarımı
*** film nitrat, triasetat ve polyesterin elle ve ultrasonik temizleme makinesi ile temizlenmesi. Film Karşılaştırması Film karşılaştırması ve analizi, restorasyon için en iyi baskıları seçmek
**** Film Tarama ve telesine 35mm ve 16mm negatif, pozitif ve ara malzemelerden bir dijital dosyaya (4K ve 2K) bir sinema görüntüsünün taranması ve telesine işlemlerinin evreleri.
*** Dijital Restorasyon Filmin kullanımından ve manuel olarak taşınmasından kaynaklanan fiziksel hasarı ortadan kaldırmak için özel bir yazılım kullanarak görüntülerin dijital olarak işlenmesi ve ayrıca gren, dengesizlik ve titreme gibi sorunlar üzerinde orijinali etkilemeden çalışarak görüntülerin görsel netliğinin restorasyonu nasıl yapılacak.
*** Dijital restorasyon çok çeşitli araçlara ve olanaklara sahiptir; bu nedenle arşivcilerin kendi özel restorasyon iş akışlarını oluşturmak için neler yapılabileceğini bilmeleri çok önemlidir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 PRR Proje
2 CLM Çalışma
3 BSN Başarı Notu PRR * 0.60 + CLM * 0.40


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 0

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.15555555555555