DERS ADI

: GİRİŞİMCİLİK

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 4041 GİRİŞİMCİLİK SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÜNÜVAR

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik
Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilere turizm endüstrisinde girişimcilik ve küçük işletme kurulması ve yönetilmesi için gerekli koşullar üzerine küçük ve büyük işletmeler arasındaki farkları da gözeterek ayrıntılı bilgi verilmesidir

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Girişimci davranışının gelişme üzerindeki etkilerini algılayabilmek için girişimcilik kavramını, girişimci davranışını etkileyen koşulları, bireyleri girişimciliğe yönelten faktörleri kavramak.
2   Girişimcilik sürecini değerlendirebilmek için girişimcilik teorilerini anlamak.
3   Girişimcilik sürecine stratejik olarak yaklaşabilmek için stratejik yönetim uygulamalarını hatırlamak.
4   İç girişimcilik kavramını ve turizm endüstrisinde mikro işletmelerin, küçük işletmelerin ve aile işletmelerinin yönetimini anlayabilmek için yeni işletme kurulumu ve küçük işletme yönetimine ilişkin ilkeleri kavramak
5   İş planı oluşturabilmek için yeni bir işletme kurulumunu tüm yönleriyle değerlendirebilmek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Turizm Endüstrisinde Girişimciliğe Giriş
2 Girişimcilik Devrimi Girişimcilerin Yapısı ve Önemi
3 Bireysel Girişimciler Girişimcilik Süreci Girişimci ve İç Girişimci Düşünce Yapısı
4 Yaratıcılık ve Yeni İş Fikri Kurumsal Girişimcilik Girişimci Yönetici
5 Bireysel Etik ve Girişimci Strateji ve Girişimcilik Stratejik Yönetim ve Girişimci
6 İşletme Sahipliği Türleri ve Franchising Yeni İş Takımı Kaynak Gereksinimleri Turizm endüstrisinde Girişimcilik ve Aile İşletmeleri
7 Vize Sınavı
8 İş Planı Oluşturmak: Pazarlama E-Ticaret ve Girişimci
9 İş Planı Oluşturmak: Finans Gerçek İş Planlarının Gözden Geçirilmesi
10 Hızlı Büyümeyi Yönetmek: Kuruluş Sonrası Girişimcilik Girişimci Bir Örgütün İşleyişi ve Yönetimi
11 Öğrenci Sunumları Örnek Olay Çalışmaları, Tartışmalar, Gerçek Dünyadan Örnekler
12 Öğrenci Sunumları Örnek Olay Çalışmaları, Tartışmalar, Gerçek Dünyadan Örnekler
13 Öğrenci Sunumları Örnek Olay Çalışmaları, Tartışmalar, Gerçek Dünyadan Örnekler
14 Öğrenci Sunumları Örnek Olay Çalışmaları, Tartışmalar, Gerçek Dünyadan Örnekler
15 Öğrenci Sunumları Örnek Olay Çalışmaları, Tartışmalar, Gerçek Dünyadan Örnekler
16 Final Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Entrepreneurship in the Hospitality, Tourism and Leisure Industries, Alison Morrison, Mike Rimmington, Clare Williams, Butterworth-Heinemann, 1999.
2. Essentials of Entrepreneurship and Small Business Management, Thomas W. Zimmerer and Norman M. Scarborough, Prentice Hall, 2005.
3. New Venture Creation / Entrepreneurship for the 21st Century, Jeffrey A. Timmons and Stephen Spinelli, McGraw Hill, 2003.
4. Entrepreneurship, Robert D. Hisrich, Michael P. Peters and Dean A. Shepherd, McGraw Hill, 2005.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders: Her hafta ders işlenecektir.
2. Tartışma: Her derste öğrencilere dersin içeriğine yönelik tartışma konuları sunulacaktır.
3. Haftalık Ödevler: Her dersin sonunda öğrencilere işlenen konulara ilişkin ödev verilecektir

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Vize: Sınav işlenen konuları ve haftalık ödevleri kapsayacaktır.
2. Haftalık Ödevler: Ödevler bireysel olarak hazırlanacaktır.
3. Dönem Ödevi: Her öğrenci dönem ödevi hazırlamakla yükümlüdür.
4. Sunum Dönem ödevleri önceden belirlenen takvime uygun olarak sunulacaktır.

Değerlendirme Kriteri

1. Öğrenci girişimci davranışını etkileyen faktörleri tanımlayabilmelidir.
2. Öğrenci girişimciliğin gelişme üzerine etkilerini kavramış olmalıdır.
3. Öğrenci turizmde küçük işletme yönetimini algılamış olmalıdır.
4. Öğrenci stratejik yönetim ilkelerini girişimcilik sürecine uyarlayabilmelidir.
5. Öğrenci iş planı hazırlayabilmelidir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse ve tartışmalara katılım gereklidir.
4. Derse geç kalınmasından kaçınılmalıdır.
5. Dersler sırasında her türlü elektronik cihaz kapalı tutulmalıdır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Vize Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavına Hazırlık 1 30 30
Haftalık Ders Öncesi/Sonrası Hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 118

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16
ÖK.15111111111111111
ÖK.25151111111111111
ÖK.35111151111111111
ÖK.44111111115111111
ÖK.51111111111111151