DERS ADI

: Hijyen ve Sanitasyon

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0197 Hijyen ve Sanitasyon SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Mikroorganizmaların önemini, bulaşma kaynaklarını ve üreme koşullarını açıklayabilir.
2   Gerekli hijyenik önlemleri alarak, yiyeceklerde oluşabilecek olan bozulmaları engelleyebilir.
3   Güvenli gıda üretimi için personel hijyeni ve tüm güvenlik kurallarını başarıyla uygulayabilir.
4   Sanitasyon ekipmanları ve metotlarını içeren modern güvenlik ve sanitasyon uygulamalarını gerçekleştirebilir.
5   Sanitasyonda HACCP in önemini açıklayabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş ve DersinTanıtımı
2 Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik
3 Gıda Mikrobiyolojisine Giriş
4 Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler
5 Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler
6 Gıdalarda karşılaşılan bozulmalar
7 Temizlik ve Sanitasyon
8 Vize
9 Kişisel hijyen ve mutfakta güvenlik kuralları
10 Mikroorganizmaların Gelişmesini Etkileyen Faktörler
11 Gıda Hizmet Sanitasyonu ve Yönetimi
12 HACCP ve Ürün Kalitesi
13 Uluslararası gıda güvenliği programları ve standartların korunması
14 Proje Sunumları
15 Genel Değerlendirme
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Öğrenci Sunumları 1 3 3
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Ödev Hazırlama 1 9 9
Sunum Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.15
ÖK.2545
ÖK.3545
ÖK.45435
ÖK.55445