DERS ADI

: Bitkisel Yağ Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2009 Bitkisel Yağ Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. TOLGA AKCAN

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yağ hammaddelerini sınıflandırır, özelliklerini açıklar ve endüstrideki kullanım amaçlarını belirtir.
2   Yağların kimyasal yapısını açıklar ve beslenmedeki fonksiyonel rollerini değerlendirir.
3   Bitkisel yağlara uygulanan temel analizleri uygular ve analiz sonuçlarını yorumlar
4   Yağlı tohumların bozulmadan saklanması için gerekli koşulları belirler ve önlemleri planlar.
5   Tohumlardan ham yağ ve rafine yağ üretim aşamalarını açıklayarak üretim süreçlerini yorumlar.
6   Bitkisel ve hayvansal yağları fiziksel, kimyasal ve besinsel özellikleri yönünden karşılaştırır.
7   Zeytinyağı üretim süreçlerini tanımlar, kalite kriterlerini açıklar ve besinsel önemini değerlendirir.
8   Bitkisel yağ ürünlerinin kalite parametreleri ve üretim sürecindeki sorunları analiz eder, çözüm üretir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yağlı Tohumlara Giriş ve Yağ Asitleri Sentezi Yağlı tohumlara genel bakış, yağ asitlerinin sentezi ve beslenmedeki önemi.
2 Yağların kimyasal yapısı Yağ molekülleri, fonksiyonel gruplar ve doymamışlık düzeylerinin açıklanması. Nem tayini yapılır.
3 Yemeklik yağların beslenmedeki önemi Yağların beslenme açısından işlevleri açıklanır. Soxhlet yöntemiyle yağ miktarı belirlenir.
4 Yemeklik Yağların Sınıflandırılması Bitkisel ve hayvansal yağların farkları ile doymuş/doymamış yağlar karşılaştırılır.
5 Ticari öneme sahip yağlar Sektörde kullanılan yağ çeşitleri değerlendirilir. Sabunlaşma sayısı için çözelti hazırlanır.
6 Kalite kriterleri ve borsa özellikleri Tohum kalitesini etkileyen ticari parametreler ve analiz yöntemleri incelenir.
7 Depolama ve stabilite Bozulmayı önleyici depolama koşulları açıklanır. Teorik sabunlaşma sayısı hesaplanır.
8 Ara Sınav Kazanımlara yönelik yazılı sınav uygulanır.
9 Ham yağ elde etme yöntemleri I Mekanik presleme ve ekstraksiyon açıklanır. Teorik iyot sayısı hesaplanır.
10 Ham yağ elde etme yöntemleri II Çözücü tipi ve uygulamalarına göre farklı ekstraksiyon verimleri karşılaştırılır. İyot sayısı tayini yapılır.
11 Ham yağın rafinasyonu I Degumming, nötralizasyon süreçleri detaylandırılır. İyot sayısı uygulaması yapılır.
12 Ham yağın rafinasyonu II Ağartma ve deodorizasyon aşamaları örneklerle açıklanır. Özgül ağırlık ölçümü yapılır.
13 Zeytinyağı üretim teknolojisi Zeytin işleme süreçleri tanıtılır. Erime noktası tayini yapılır.
14 Yağların katılaştırılması Hidrojene yağlar ve kristalizasyon açıklanır. Mineral yağ tayini uygulanır.
15 Margarin üretimi Emülsiyon sistemleri ve katkıların işlevleri açıklanır. Sabun aranması deneysel olarak yapılır.
16 Final Sınavı Uygulamalı sınav ile teorik bilgilerin değerlendirilmesi yapılır.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

yüz yüze anlatım, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Öğrenci Sunumları 2 3 6
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Laboratuvar'a Hazırlık 14 1 14
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
Uygulama sınavı 1 1 1
Proje Final Sunumu 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.155
ÖK.2555
ÖK.3555555
ÖK.455
ÖK.5555
ÖK.6555
ÖK.75555
ÖK.85555