DERS ADI

: Gıdalarda Temel İşlemler

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2014 Gıdalarda Temel İşlemler ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda biliminde kullanılan temel kavram, birim ve prensipleri tanımlar.
2   Gıda işleme alanındaki temel ekipman ve sistemlerin çalışma prensiplerini açıklar.
3   Gıda üretim süreçlerinde kullanılan işlemleri (temizleme, ayırma, parçalama, ısı transferi, dondurma vb.) açıklar ve örneklerle ilişkilendirir.
4   Gıda üretim süreçlerinde kullanılan ekipmanları hammaddeden son ürüne kadar işlemler bağlamında değerlendirir.
5   İşleme adımlarında hijyen, kalite ve güvenlik açısından dikkat edilmesi gereken hususları tanımlar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş: Dersin amacı, kapsamı, değerlendirme kriterleri
2 Temel Bilgiler: Boyutlar, birimler, madde ve enerji kavramları
3 Gıda işlemenin tarihçesi, hammadde önemi, hasat ve taşıma
4 Yaş temizleme ve kuru temizleme teknikleri
5 Eleme, süzme, çöktürme gibi ayırma işlemleri
6 Santrifüjleme ve Filtrasyon işlemleri
7 Damıtma teknikleri ve uygulamaları, Ekstraksiyon yöntemleri
8 Vize
9 Homojenizasyon ve emülsiyon sistemleri
10 Öğütme, parçalama, kırma işlemleri
11 Isıl işlemler: Pastörizasyon
12 Isıl işlemler: Sterilizasyon
13 Soğutma işlemleri: Soğuk sistemleri, zincir uygulamaları, soğutucu tipleri
14 Dondurma işlemleri: Dondurma teknikleri, kaliteye etkileri
15 Kütle ve enerji denklikleri
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 2 3 6
Ödev Hazırlama 1 4 4
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Diğer Kısa Sınav 2 1 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 130

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.12555355
ÖK.245555555
ÖK.35555455
ÖK.45555555
ÖK.5