DERS ADI

: Süt Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2012 Süt Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. TOLGA AKCAN

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Sütün bileşimi, kimyası ve mikrobiyolojisini işleme süreci açısından değerlendirir, kalite ve güvenlik bağlamında yorumlar.
2   Çeşitli süt ürünlerinin üretim aşamalarını açıklar, uygun teknolojiyi seçer ve uygulamalı olarak üretim gerçekleştirir.
3   Süt ve süt ürünlerinde uygulanan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri yapar, sonuçları mevzuata göre değerlendirir.
4   Süt ürünlerinde karşılaşılabilecek kalite kusurlarının nedenlerini analiz eder ve süreç iyileştirme önerileri geliştirir.
5   Süt teknolojisinde kullanılan ekipmanların çalışma prensiplerini ve kullanım amaçlarını açıklar, uygun ekipmanı seçer.
6   Süt ve süt ürünleri ile ilgili yasal mevzuat, ulusal ve uluslararası standartlar hakkında bilgi sahibi olur ve bu standartlara uygunluk sağlar.
7   Mesleki gelişmeleri takip eder, etik kurallara bağlılık gösterir ve sürekli öğrenmeye açık birey olarak davranır.
8   Süt ve süt ürünleriyle ilgili işlemleri etkin şekilde belgeleyerek rapor hazırlar ve sözlü sunum yapar.
9   Takım çalışmasına katılır, iş sağlığı, güvenliği ve çevresel sürdürülebilirlik ilkelerine uygun davranışlar sergiler.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Sütün tanımı ve bileşimi, sütün bileşimi ve verimini etkileyen faktörler Süt ürünlerinden numune alma teknikleri
2 Çiğ sütün sağlanması ve fabrikaya kabulü, süt işletmelerinde miktar ölçümü Süt ürünlerinden numune alma teknikleri
3 Sütün temizlenmesi, deaerasyonu ve deodorizasyonu Sütte özgül ağırlık tayini ve ilgili problemlerin çözümü
4 Süt yağının ayrılması ve standardizasyonu Separatörün tanıtımı ve standardizasyon problemleri
5 Sütün homojenizasyonu, pastörize içme sütü teknolojisi Süt ürünleri ile ilgili kodeks, tüzük ve standartların tanıtılması
6 Sterilize içme sütü teknolojisi Pastörizatörün ve homojenizatörün tanıtımı, çalışma prensipleri
7 Sterilize içme sütü teknolojisi Pastörizatörün ve homojenizatörün tanıtımı, çalışma prensipleri
8 Arasınav Süt ve ürünlerinde pH ve asitlik tayini
9 İçme sütlerinin depolanması Süt ve ürünlerinde yağ tayini ve kurumadde tayini
10 Süttozu üretimi Süttozu analizleri
11 Peynir altı suyu üretimi, kurutulmuş süt ürünlerinin depolanması Peynir mayasında kuvvet tayini ve problemleri
12 Beyaz peynir üretimi Peynirde tuz tayini
13 Kaşar peyniri üretimi Peynirde asitlik ve pH tayini
14 Eritme peyniri üretimi Eritme peyniri hesaplamaları ve Stephan eritme peyniri makinesinin tanıtımı
15 Proje sunumları Uygulama sınavı
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sunumlar ve ödevler.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Öğrenci Sunumları 2 3 6
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Laboratuvar'a Hazırlık 14 1 14
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavı 1 1 1
Uygulama sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Proje Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.3555
ÖK.4555
ÖK.5555
ÖK.6555
ÖK.7555
ÖK.855
ÖK.9555