DERS ADI

: Meyve ve Sebze Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2010 Meyve ve Sebze Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA AKCAN

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Meyve Sebze ürünlerinin üretim teknolojilerinin, üretimde kullanılan alet ve ekimanların, üretimde karşılaşılacak sorunların açıklanması ve bu sanayi ürünlerinin laboratuar kontrolleri ve analiz metotları konusunda bilgi verilmesidir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Meyve ve sebzelerin bileşimi ve yapısını meyve sebze proseslerindeki öneminin kavranması
2   Meyve sebze ürünlerinin teknolojik üretim temellerini öğrenme
3   Üretim parametrelerinin çeşitli meyve sebze ürünlerinde son ürün kalitesi üzerine etkilerini kavrayabilme
4   Üretiminde oluşabilecek sorunları saptayabilme ve çözüm önerisi getirebilme
5   Meyve sebze üretim hatlarını ve ekipmanların çalışma prensibini kavrayabilme
6   Üretim kalitesini saptayabilecek analizleri yapabilme
7   Elde edilen analiz sonuçlarını ilgili yasal yönetmeliklere göre değerlendirebilme
8   Verilen bir süreç için akım sistemini tasarlayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Meyve sebze yapısı ve bileşimi Genel tanıtım ve laboratuar kuralları
2 Kurutma Teknolojisi Kurutma uygulaması, valsli ve tünel kurutucu tanıtımı,
3 Kurutma Teknolojisi Vakumlu etüv ve DFA yöntemiyle nem tayini
4 Meyve ve Sebzelerin Soğukta Muhafaza Teknolojisi Haşlama yeterlilik testi
5 Meyve ve Sebzelerin Dondurarak Muhafaza Teknolojisi Dondurulmuş ürün ekipman tanıtımı ve parmak patates üretimi
6 Konserve Üretim teknolojisi Konserve yapımı
7 Konserve Üretim teknolojisi Konserve yapımı
8 Ara Sınav
9 Isıl İşlemlerde Pastörizasyon ve Sterilizasyon önemi ve uygulamada kullanılan yöntem ve ekipmanlar Konservede fiziksel analizler ve kenet analizleri
10 Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi Şeker şurubu hazırlama, refraktometre ölçümü
11 Domates Ürünlerinin İşlenmesi ve Salça Üretim Teknolojisi Reçel üretimi
12 Salça üretiminde konsantasyon ve uygulama ekipmanları Salça analizleri (Bostwich,siyah benek,tuz)
13 Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Berrak Meyve Suyu üretimi) Pres uygulaması
14 Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Berrak Meyve Suyu üretimi) Durultma uygulaması
15 Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Turunçgil suları üretimi) Uygulama sınavı
16 Final Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları , Gıda Teknolojisi Derneği, (2001).
2. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Meyve Suyu Teknolojisi , Gıda Teknolojisi Derneği, (2001). 3. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi , Gıda Teknolojisi Derneği, (2001). DERS ARAÇLARI: Laboratuvar deney gereçleri, Bilgisayar, Projeksiyon cihazı ve Bilimsel hesap makinesi.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

yüz yüze anlatım, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınav ve Ödev

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70 ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

tolga.akcan@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Projeye ilişkin hazırlık, üretim 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Öğrenci Sunumları 2 3 6
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Laboratuvar'a Hazırlık 14 1 14
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
Uygulama sınavı 1 1 1
Final Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.135
ÖK.245
ÖK.3245
ÖK.41125
ÖK.5245
ÖK.61213
ÖK.7421
ÖK.834