DERS ADI

: Meyve ve Sebze Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2010 Meyve ve Sebze Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. TOLGA AKCAN

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Meyve ve sebzelerin bileşimi ve yapısının proseslerdeki rolünü açıklar.
2   Farklı meyve ve sebze ürünlerinin teknolojik üretim temellerini tanımlar.
3   Üretim parametrelerinin ürün kalitesi üzerindeki etkilerini analiz eder.
4   Üretim sürecinde karşılaşılan problemleri tanımlar ve çözüm önerisi sunar.
5   Üretim hatlarını ve kullanılan ekipmanların çalışma prensiplerini açıklar.
6   Üretim kalitesine yönelik temel analizleri gerçekleştirir.
7   Analiz sonuçlarını yasal düzenlemeler doğrultusunda değerlendirir.
8   Verilen bir süreç için akım diyagramı tasarlar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Meyve sebze yapısı ve bileşimi Genel tanıtım ve laboratuvar kuralları
2 Kurutma Teknolojisi Kurutma uygulaması, valsli ve tünel kurutucu tanıtımı
3 Kurutma Teknolojisi Vakumlu etüv ve DFA yöntemiyle nem tayini
4 Soğukta Muhafaza Teknolojisi Haşlama yeterlilik testi
5 Dondurarak Muhafaza Teknolojisi Dondurulmuş ürün ekipman tanıtımı ve parmak patates üretimi
6 Konserve Üretim Teknolojisi Konserve yapımı
7 Konserve Üretim Teknolojisi Konserve yapımı
8 Ara Sınav Ara değerlendirme
9 Pastörizasyon ve Sterilizasyon Fiziksel ve kenet analizleri
10 Reçel ve Marmelat Teknolojisi Şeker şurubu hazırlama, refraktometre ölçümü
11 Domates Ürünleri ve Salça Teknolojisi Reçel üretimi
12 Konsantrasyon Teknolojisi Salça analizleri (Bostwick, siyah benek, tuz)
13 Meyve Suyu Teknolojisi I Pres uygulaması
14 Meyve Suyu Teknolojisi II Durultma uygulaması
15 Turunçgil Suları Uygulama sınavı
16 Final Sınavı Yıl sonu değerlendirmesi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

yüz yüze anlatım, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Projeye ilişkin hazırlık, üretim 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Öğrenci Sunumları 2 3 6
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Laboratuvar'a Hazırlık 14 1 14
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
Uygulama sınavı 1 1 1
Final Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.3555
ÖK.4555
ÖK.555
ÖK.6555
ÖK.755
ÖK.8555