DERS ADI

: Gıda Maddeleri Ambalajlanması

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2008 Gıda Maddeleri Ambalajlanması ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. TOLGA AKCAN

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkileri açıklar.
2   Gıdalarda kalite kayıplarını önleyici uygun ambalaj malzemesi ve yöntemlerini tanımlar, değerlendirir ve seçimini gerekçelendirir.
3   Ambalaj malzemeleri türleri ve özellikleri hakkında genel bilgi sahibi olur ve kullanım alanlarını sınıflandırır.
4   Ambalajlarda sağlık, hijyen, çevresel etkiler ve geri dönüşümle ilgili kalite ve sürdürülebilirlik ilkelerini değerlendirir.
5   Gıda ambalajı ile ilgili mesleki gelişmeleri takip eder, akıllı ve nanoambalaj gibi yenilikçi uygulamaları analiz eder.
6   Ambalaj tasarımı ve farklılaştırma stratejilerinin tüketici tercihi üzerindeki etkisini analiz eder.
7   Ambalajlama süreçlerinde grup çalışmalarında etkin görev alır, yazılı raporlama yapar ve etik değerlere uygun davranır.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Ambalajın tarihçesi Ambalajın tarihçesi ve ambalajlamanın gelişim süreci.
2 Ambalajdan beklentiler Gıda ambalajında beklenen temel işlevler ve kalite koruma gereksinimleri.
3 Koruma fonksiyonları ve gıda bozulmaları Ambalajın koruma görevleri ile mikrobiyal, fiziksel ve kimyasal bozulmalar arasındaki ilişki.
4 Ambalaj sektöründeki yenilikler Akıllı ve nano ambalajlar üzerine güncel gelişmeler ve uygulamalar.
5 Cam ambalajlar Camın yapısı, avantajları ve gıda ambalajındaki kullanımı.
6 Kağıt karton ve oluklu mukavva ambalajlar I Kağıt temelli ambalaj malzemelerinin özellikleri ve uygulama alanları.
7 Kağıt karton ve oluklu mukavva ambalajlar II Örnek ürünler üzerinden değerlendirme ve çevresel etkiler.
8 Ara Sınav Vize sınavı.
9 Ahşap ve alüminyum ambalajlar Özellikleri, kullanım alanları ve gıdayla etkileşimleri.
10 Teneke ambalajlar Metal esaslı ambalajlamada kalite kontrol ve koruma prensipleri.
11 Plastik esaslı ambalaj malzemeleri Plastik türleri, geçirgenlik ve yapısal özellikler.
12 Gıda bazlı ambalaj önerileri Farklı gıdalar için uygun ambalaj materyali seçim kriterleri.
13 Ambalaj ve sağlık Ambalaj kaynaklı kontaminasyon, migrasyon ve toksikolojik riskler.
14 Ambalaj ve tasarım Tasarımın tüketici tercihine etkisi, farklılaştırma stratejileri.
15 Ambalaj atıklarının geri dönüşümü Çevresel faydalar ve sürdürülebilirlik uygulamaları.
16 Final Sınavı Yıl sonu genel değerlendirme.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ambalaj malzemeleri hakkında genel bilgiye sahip olabilme

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 QZ Quiz
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.40 + QZ * 0.10 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + QZ * 0.10 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Örnek olay çalışması 14 1 14
Öğrenci Sunumları 2 3 6
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Ödev Hazırlama 1 14 14
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
Final Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 120

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.1555
ÖK.25555
ÖK.355
ÖK.4555
ÖK.5555
ÖK.655
ÖK.7555