DERS ADI

: Fermantasyon Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2007 Fermantasyon Teknolojisi ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Fermantasyonun tanımını, süreçlerini ve kullanılan mikroorganizmaları açıklar.
2   Fermantasyon sürecindeki mikrobiyel metabolizma esaslarını yorumlar.
3   Bira, şarap, sirke, turşu, zeytin ve boza gibi fermente ürünlerin üretim teknolojilerini açıklar.
4   Damıtık alkollü içkilerin üretiminde kullanılan teknolojileri sınıflandırır ve üretim basamaklarını açıklar.
5   Fermente ürünlerin üretiminde kullanılan hammaddeleri, katkı maddelerini ve hijyen koşullarını tanımlar.
6   Üretim teknolojilerini kalite ve gıda güvenliği açısından değerlendirir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Fermantasyonun tanımı, önemi ve kullanım alanları
2 Fermantasyon mikroorganizmaları ve metabolizmaları
3 Etil alkol fermantasyonu: kinetik, hammaddeler, koşullar
4 Mikrobiyel metabolizmanın esasları (anaerobik/alkolik vs.)
5 Malt teknolojisi ve bira üretim süreci
6 Bira üretim teknolojisi uygulamaları
7 Şarap teknolojisine giriş, üzüm ve mayalar
8 Ara Sınav
9 Şarap üretim süreci ve kalite kontrol
10 Damıtık alkollü içkiler (viski, votka, rom vb.): süreç ve hijyen
11 Damıtık içkilerde kalite, katkı ve etik değerlendirme
12 Sirke üretim teknolojisi ve mikrobiyal süreçler
13 Turşu üretimi, katkılar, hijyen ve ambalajlama
14 Zeytin (sofralık) ve boza üretim süreçleri
15 Diğer bitkisel fermente ürünler (kombu çayı, kefir, vs.)
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.40 + ODV * 0.10 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + ODV * 0.10 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Öğrenci Sunumları 1 3 3
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Sunum Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 124

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.145
ÖK.245
ÖK.345
ÖK.445
ÖK.545
ÖK.645