DERS ADI

: Et ve Et Ürünleri Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2005 Et ve Et Ürünleri Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. TOLGA AKCAN

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Etin kimyasal kompozisyonunu, besin değerini ve insan beslenmesindeki yerini açıklar.
2   Kesim öncesi ve sonrası faktörlerin et kalitesine etkisini analiz eder, kaliteli ürün üretimi için uygular.
3   Et işleme teknolojisinin temel işlemlerini ve uygulamalarını açıklar.
4   Et ürünlerinde kullanılan katkı maddelerini, bunların fonksiyonlarını ve kullanılan ekipmanları açıklar.
5   Laboratuvar analizlerini yapar ve sonuçlarını değerlendirir.
6   Etin depolanması ve işlenmesinde ortaya çıkabilecek problemleri tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir.
7   Pilot tesiste yapılan uygulamalardan elde edilen deneyimlerle teorik bilgiyi endüstriyel uygulamalarla ilişkilendirir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dersin Tanıtımı Ders kapsamı, uygulama tanıtımı, pilot tesis tanıtımı, etin kalite özellikleri, bağ doku ve pişme ile oluşan değişikliklerin gözlemlenmesi.
2 Etin Kimyasal Kompozisyonu ve Besleyici Değeri Et ve et ürünlerinde bozulma belirtileri, kokuşma testi uygulaması.
3 Kas Dokusunun Yapısı, Tipleri ve Fonksiyonları Fermente et ürünlerinde asitlik tayini deneyinin uygulanması.
4 Et Proteinleri ve Bağ Doku Et örneklerinde tuz tayini uygulaması.
5 Kas Kasılma Mekanizması Et örneklerinde yağ tayini uygulaması.
6 Ölüm Sonrası Değişimler TBA tayini uygulaması ve örnek sonuçlarının analizi.
7 Ara Sınav Teorik bilgilerin değerlendirilmesi.
8 Kasın Ete Dönüşümü DFD ve PSE Etler pH tayini uygulaması.
9 Et Kalitesi ve Etkileyen Faktörler Toplam su tayini deneysel uygulaması.
10 Etin Fonksiyonel Özellikleri Serbest su tayini uygulaması.
11 Etin Soğukta Saklanması ve Çözündürülmesi Sucuk üretimi uygulaması.
12 Katkı Maddeleri, Alet ve Ekipmanlar Sosis üretimi uygulaması.
13 Et Teknolojisinin Temel Prensipleri Pastırma üretimi uygulaması.
14 Fermente Et Ürünlerinde Üretim Teknikleri Problemli ürün üzerinde analiz yapılarak hataların belirlenmesi ve yorumlanması.
15 Genel Değerlendirme Öğrencilerle pratik uygulamaların ve temel bilgilerin tekrar edilmesi.
16 Final Sınavı Teorik ve uygulamalı bilgilerin bütüncül değerlendirilmesi.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

yüz yüze anlatım ve soru-cevap

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Öğrenci Sunumları 2 3 6
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Lab Sınavına Hazırlık 14 1 14
Vize Sınavı 1 1 1
Uygulama sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Proje Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.155
ÖK.2555
ÖK.355
ÖK.455
ÖK.5555
ÖK.65
ÖK.7555