: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Diş Hekimliği

PROF. DR. CANDAN EFEOĞLU

Diş Hekimliği

Biyopsi endikasyonları ve teknikleri hakkında bilgi vermek, sert ve yumuşak dokuda uygulanan preprotetik cerrahi girişimler hakkında bilgi vermek, odontojenik enfeksiyonların oluşumunu, bulgularını ve tedavilerini öğretmek, premedikasyon ve bu alanda kullanılan ilaçlar hakkında bilgi vermek, apikal rezeksiyon prensiplerini öğretmek, odontojenik ve nonodontojenik kistlerin, osteomyelitin ve maksiller sinüs hastalıklarının etyolojisi, patogenezi, klinik ve radyografik bulguları, teşhisi, ayırıcı tanısı ve tedavisi hakkında diş hekimliği öğrencilerini bilgilendirmek ve gerekli durumlarda hastayı uzman bir hekime yönlendirme yükümlülüğünü vurgulamaktır.

1   Cerrahi kliniği pratik uygulamaları öncesi klinik çalışma prensiplerini açıklar.
2   Ağız diş ve diş benzeri dokular ve çene ve çevre dokularda meydana gelen hastalıkların tanı, tedavi ve önlenmesi ile ilgili yaklaşımları tanımlar.
3   Odontojenik enfeksiyonların mikrobiyolojisi ve yayılım yollarını açıklar. Ağız, diş ve çene cerrahisi ile ilgili işlemler öncesi genel sağlık durumunu açısından hastayı sınıflandırır. Dentoalveoler abse tedavisini yönetir
4   Ağız diş ve diş benzeri dokular çene ve çevre dokuların hastalıkları ile bu hastalıklara neden olabilecek sistemik hastalıkların vücudu etkileme yollarını, hastalıklarda ortaya çıkan ağız ve çevresindeki fonksiyon bozukluklarını tanımlar.
5   Travmatik çene-yüz ve dental yaralanmaların epidemiyolojisi, etiyolojisi ve sınıflandırmasını öğrenir.
6   Dental travmayı yönetir

1 Odontojenik Enfeksiyonlar (Enfeksiyonların Mikrobiyolojisi ve Yayılımı) Çene Kistleri (Kistlerin Oluşumu ve Ortak Klinik Belirtileri, Sınıflandırılması)
2 Odontojenik Enfeksiyonlar (Diş ve Diş Eti Kökenli Lezyonlar) Çene Kistleri (Kistlerin Tedavi Yöntemleri)
3 Odontojenik Enfeksiyonlar (Çene Yüz Bölgesinde Görülen Loj Apseleri) Çene Kistleri (Kistlerin Tedavi Yöntemleri)
4 Odontojenik Enfeksiyonların Tedavi Prensipleri Tekrar ve olgu tartışmaları
5 Tekrar ve olgu tartışmaları Çene Tümörleri (Çene Tümörlerinin Sınıflandırılması ve Meydana Gelişleri)
6 Fokal Enfeksiyon Çene Tümörleri (Çene Tümörlerinin Tedavi Yöntemleri)
7 Osteomyelit Radyoterapi-Kemoterapi Hastalarına Yaklaşım
8 Tekrar ve olgu tartışmaları Tekrar ve olgu tartışmaları
9 Tekrar ve olgu tartışmaları Maksiller Sinüs Hastalıkları ve Tedavisi
10 Protez Öncesi Cerrahi Uygulamalar (Hasta Muayenesi, Yumuşak ve Sert Dokuların Değerlendirilmesi ve Tedavi Planlaması) TME hastalıkları ve tedavisi
11 Protez Öncesi Cerrahi Uygulamalar (Sert Dokuya Yönelik Cerrahi İşlemler) Protez Öncesi Cerrahi Uygulamalar (Yumuşak Dokuya Yönelik Cerrahi İşlemler) TME hastalıkları ve tedavisi
12 Tekrar ve olgu tartışmaları Baş-Çene-Yüz bölgesi ağrıları
13 Tekrar ve olgu tartışmaları Tükürük bezi hastalıkları ve tedavisi
14 Biopsi ve Ayırıcı Tanı Prensipleri Tekrar ve olgu tartışmaları

1.Pinkham JR, Casamassimo PS, McTigue DJ, Fields HW, Nowak AJ. 2005, Pediatric Dentistry: Infancy Through Adolescence.
Jens O Andreasen,Leif K. Bakland,Maria Teresa Flores, Frances M. Andreasen, Lars Andersson, Wiley-Blackwell 2011,

2. Traumatic dental injuries: Amanuel 3rd edition.
Duggal MS, Curzon MEJ, Fayle SA, Toumba KJ, Robertson AJ. 2002, Restorative Techniques in Paediatric Dentistry, Martin Dunitz Ltd.

3. Fonseca 2000; Oral andMaxillofacial Surgery,1st Ed, SaundersCompany, USA

4. Contemporary Oral andMaxillofacialSurgery 2013, Mosby; 6 edition

5. Türker M, Yücetaş Ş. 1998; Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi, Ankara

6. Peterson s Principles of Oral and Maxillofacial Surgery- 2004-Pmph Usa; 2nd edition

Ders sınıfta sunulacaktır. Öğrenciler derslerde ve kaynak kitaplardan öğrenmeleri için teşvik edilecektir. Ayrıca özellikle sık güncellenen konularda bağımsız öğrenme süreçlerinde faydalanmaları için öğrenciler yönlendirilecek ve akranlarına sunum hazırlamaları desteklenecektir.

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
3 VOR Vize Ortalaması roundVZ1 * 0.50 + VZ2 * 0.50,0
4 FN Final
5 FSB Final Sonu Başarı Notu roundVOR * 0.40 + FN * 0.60,0
6 BUT Bütünleme
7 BSB Bütünleme Sonu Başarı Notu roundVOR * 0.40 + BUT * 0.60,0

Ara sınavlar yazılı sınav şeklinde çoktan seçmeli veya klasik soru-cevap şeklinde olacaktır. Ancak bu sınavların notları ile gözden geçirme, tartışma, bağımsız öğrenme çalışmalarına ve QUİZ lere katılımdaki değerlendirmeler ile ARA SINAV 1 ve ARA SINAV 2 notları oluşturulacaktır.

Derslere aktif katılım başarınızı olumlu yönde etkileyecektir.

candan.efeoglu@deu.edu.tr

İlan edilecektir