DERS ADI

: Gıda Güvenliği Kontrolü ve HACCP

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
VSD 4007 Gıda Güvenliği Kontrolü ve HACCP SEÇMELİ 1 0 0 1

Dersi Veren Birim

Veteriner Hekimliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. NURAY GAMZE YÖRÜK

Dersi Alan Birimler

Veteriner Hekimliği

Dersin Amacı

Öğrencilere Temel Gıda Güvenliği ve Yönetim sistemleri ile HACCP konularını öğretmek.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda Güvenliği Kavramı, gıda güvenliğinin önemi, sistem yönetimi ve şartları ile ilgili temel tanımları öğrenir.
2   Ön gereksinim programlarını ve kullanım amaçlarını öğrenir.
3   Gıda Güvenliği ekibi oluşturulması ve şartlarını öğrenir.
4   Ürün özelliklerini, proses basamaklarını, tasarlanmış kullanımı, akış şemasını oluşturmayı öğrenir.
5   Tehlike analizi yapabilir (Tehlikenin ne olduğunun tanımlanması, Kabul edilebilir seviyenin belirlenmesi, kontrol önlemi seçimi ve değerlendirmesi).
6   Kritik kontrol noktalarını tanımlayabilir, tanımladığı kritik kontrol noktaları için kritik limitler belirleyebilir.
7   Kritik kontrol noktalarında kritik kontrol izleme sistemleri oluşturulması konusunda bilgi edinir.
8   Kritik limitler aşıldığında uygulanacak işlemleri saptayabilir ve düzeltici önlemlerin nasıl alınacağını öğrenir.
9   Proses doğrulaması için planlama yapabilir.
10   Dökümantasyon şartları (Kayıtların tutulması), öngereksinim programları, sistem yönetim planlarında bilgi ve dokümanların güncellemesini yapabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dersin tanıtımı ve Gıda güvenliği yönetimi: kapsamı, terimler ve tanımlar Kritik kontrol noktalarını verimli olarak izleme sistemlerini belirleme
2 Gıda güvenliği yönetimi: genel gereksinimler ve dökümantasyon, yönetimin sorumlulukları, kaynakların kullanımı, personel eğitimi Kritik limitler aşıldığında uygulanacak işlemleri belirleme 1
3 Güvenli gıda için ürün planlanması ve realizasyonu, ön gereksinim programları ve işletmedeki güncel durumun belirlenmesi, HACCP sistemi yapılanma çeşitleri, proje planlama teknikleri. Kritik limitler aşıldığında uygulanacak işlemleri belirleme 2 Doğrulama işlemini planlama
4 Gıda güvenliği yönetimi için ekip oluşturma, ürün özelliklerini, ürünün işlem basamaklarını ve kontrol önlemlerini tanımlama; tasarlanan kullanım alanı ile tüketici kitlesini belirleme, akış şeması oluşturma Dokümantasyon ve gereklilikleri, ön gereksinim programları ve HACCP planlarında belirtilen esas bilgi ve dokümanların güncellenmesi
5 HACCP, tarihçesi ve ISO 22000 ile bağlantısı, HACCP prensipleri, HACCP'in yararları ve sınırlamaları
6 Uluslararası HACCP standartları, HACCP ve uluslararası ticaret, kodeks ve diğer ilgili komiteler, kanuni yaptırımlar, belgelendirme
7 Ürünün tehlike analizini yapma: tehlikeyi tanımlama ve kabul edilebilir seviyeleri belirleme
8 Tehlikeleri değerlendirme, kontrol önlemlerini belirleme ve değerlendirme, kritik kontrol noktalarını tanımlama, kritik kontrol noktaları için kritik limitleri belirleme 1
9 Tehlikeleri değerlendirme, kontrol önlemlerini belirleme ve değerlendirme, kritik kontrol noktalarını tanımlama, kritik kontrol noktaları için kritik limitleri belirleme 2
10 Tehlikeleri değerlendirme, kontrol önlemlerini belirleme ve değerlendirme, kritik kontrol noktalarını tanımlama, kritik kontrol noktaları için kritik limitleri belirleme 3

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Gıda Güvenliği ve Güncel Uygulamalar Kitabı: Editör: Prof. Dr. Ahmet GÜNER
Doç. Dr. Nuray Gamze YÖRÜK- Dr. Öğretim Üyesi Yasin AKKEMİK, Dr. Özlem İSTANBULLU PAKSOY- Dr. Sibel ÖZÇAKMAK- Dr. Ayşe NİZAMLIOĞLU, Arş. Görv. Dr. Tuba BÜYÜKSIRIT BEDİR- Arş. Görv. Tahir YILMAZ
2. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı Kitabı: Prof. Dr. Nevzat Artık - Prof. Dr. Nevin ŞANLIER - Dr. Öğr. Üyesi Aybuke Ceyhun Sezgin
3. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi Kitabı: Prof. Dr. İrfan EROL

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders teorik olarak 1 saat yapılacaktır. Anlatım, tartışma.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrenci ara sınav ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Ders saatinde belirtilen zamana uyulmalıdır.Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç. Dr. Nuray Gamze YÖRÜK
Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Cumhuriyet Mahallesi cami Sok.No:3 posta Kodu:35890 Kiraz -İZMİR
Telefon: 0(232) 572 35 30
e-mail: nuraygamze.yoruk@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 6 1 6
Final Sınavına Hazırlık 6 1 6
Sunum Hazırlama 2 1 2
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 30

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.15554
ÖK.25554
ÖK.35554
ÖK.45555
ÖK.55555
ÖK.65555
ÖK.75555
ÖK.85555
ÖK.95555
ÖK.105555