DERS ADI

: Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Analizi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 5011 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Analizi SEÇMELİ 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YUSUF GÜMÜŞ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Mesleği için gerekli olan maliyet bilgi ve becerilerini işine uygulayabilme yeterliği kazandırmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Fayda-maliyet analizi yapabilme ve maliyet verilerini yorumlayabilme
2   Bağlı bulunduğu işletme için başa baş noktasını hesaplayabilme
3   Gerektiğinde gelir tablosu vb. hazırlayabilme
4   Maliyetlerin nasıl azaltılabileceği noktasında bilgi sahibi olma
5   İhtiyaç halinde işletme sahipleri, ortaklar ve çalışanlara maliyetler konusunda sunum yapabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek içecek işletmeleri, işleyişleri ve özellikleri
2 Maliyet, gider, harcama, kar, zarar kavramları ve gider türleri
3 Sabit Maliyet, Değişken Maliyet vb. Kavramların Önemi
4 Maliyet analizi ve kontrol kavramı. Yiyecek içecek işletmeleri açısından önemi. Maliyet sistemleri ve bunların maliyet analizi ve kontrolü açısından değerlendirilmesi
5 Üretilen Malın Maliyeti, Satılan Malın Maliyeti
6 Üretilen Malın Maliyeti, Satılan Malın Maliyeti
7 Satın alma ve satın alma süreci
8 Teslim alma ve depolama
9 Ürünlerin depodan çıkarılması ve hazırlık
10 Üretim, standart reçeteler ve standart porsiyonlar
11 Satış ve gelir kontrolü
12 Yiyecek işletmelerinde karşılaşılabilecek usulsüzlükler
13 Başabaş noktasının hesaplanması
14 Maliyet analiz yöntemleri ve standart sapma analizi
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Prof. Dr. Adnan TÜRKSOY, Konaklama Yönetim Muhasebesi, Turhan Kitabevi, Ankara, 2011.
2. Prof. Dr. Süleyman YÜKÇÜ, Maliyet Muhasebesi, Vizyon Yayınları, İzmir, 1999.
3. Prof.. Dr. Süleyman YÜKÇÜ, Yönetim Muhasebesi, Birleşik Matbaacılık, İzmir, 2004.
4. Prof. Dr. Nilüfer KOÇAK, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009.
5. Yrd. Doç. Dr. Yaşar YILMAZ, Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
6. Yrd. Doç. Dr. Özkan TÜTÜNCÜ, Turizm İşletmelerinde Maliyet Muhasebesi, Turhan Kitabevi, Ankara, 2001.
7. Doç. Dr. Dündar DENİZER, Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2005.
8. Yrd. Doç. Dr. Alptekin SÖKMEN, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Derste önce konu teorik olarak anlatılır daha sonra örnek uygulamalar yapılır.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + YYC * 0.30 + YSS* 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + YYC * 0.30 + BUT* 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Arasınav, öğrenci sunumları ve final.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları Geçerlidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

yusuf.gumus@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Cuma 11:00 - 12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 7 98
Vize Sınavına Hazırlık 1 3 3
Final Sınavına Hazırlık 1 4 4
Sunum Hazırlama 1 10 10
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 159

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.155555
ÖK.2555
ÖK.355
ÖK.4
ÖK.5