DERS ADI

: Yiyecek-İçecek Yönetimi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 5017 Yiyecek-İçecek Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 7

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. TURGAY BUCAK

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konunda temel bilgiler ile yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek içecek işletmelerinin organizasyon yapısını bilme
2   Yiyecek içecek işletmelerinde çalışan personelin görev tanımları ve sorumluluklarını bilme
3   Yiyecek içecek işletmelerinde yemek kartı ve fiyatlama yöntemleri hakkında yetkinlik kazanma
4   Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan hesap sistemlerini bilme
5   Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan servis sistemlerini uygulayabilme
6   Yiyecek içecek işletmelerinde kasa servisi ve mutfak arasındaki iletişimi sağlayabilme
7   Yiyecek içecek işletmelerindeki ön hazırlık çalışmalarını yönlendirebilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek İçecek Hizmetlerinin kapsamı ve önemi
2 Yiyecek içecek İşletmelerin Sınıflandırılması
3 Yiyecek İçecek işletmelerin Organizasyon Yapısı
4 Yiyecek İçecek işletmelerinde Görev Tanımları
5 Menü planlaması ve geliştirme
6 Yiyecek içecekleri fiyatlama
7 Yiyecek içecekleri fiyatlama / Ara Sınav
8 Yiyecek içecek Üretim Süreci / Ara Sınav
9 Yiyecek içecek Üretim Süreci
10 Yiyecek üretim kontrolü ve aşamaları
11 Gıda Güvenliği Sistemleri
12 Yiyecek İçecek işletmelerinde Servis
13 Ziyafet organizasyonları
14 Yiyecek İçecek işletmelerinde Pazarlama Faaliyetleri
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Koçak, Nilüfer, 2013, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Aktaş, Ahmet, 2005, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, 2. Baskı, Antalya.
Denizer, Dündar,2005, Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Sökmen, Alptekin,2010, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay, Ankara

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Proje

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama, sunumlar ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60)

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrenciler derste zamanında hazır bulunmalıdır.
Öğrenciler sınıfın ve okulun kurallarına uymalıdır.
Öğrenciler düzenli olarak derse devam etmelidir.
Öğrenci örneğin sınavlarını geçmek gibi sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

turgay.bucak@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı, 10:00-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 4 56
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Sunum Hazırlama 10 4 40
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 170

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.15
ÖK.255
ÖK.35555
ÖK.4
ÖK.5
ÖK.6
ÖK.7