DERS ADI

: Beslenme Bilimi ve Sağlık

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 5003 Beslenme Bilimi ve Sağlık ZORUNLU 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Beslenmenin temeli olan besin öğeleriyle(karbonhidratlar, proteinler ve lipitler, vitaminler, mineraller) ilgili, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri gibi bilgileri öğrenerek beslenmenin temelini kavrayabilme
2   Besinlerin içerdiği besin öğelerinin cins ve miktarını belirleyerek değerlendirebilme
3   Besinlerin yapısına uygun hazırlama ve pişirme yöntemlerini uygulayabilme
4   Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmelerini ve bunları sağlayacak besin çeşit ve miktarlarını öğrenip yorumlayabilme
5   Üç günlük bireysel besin tüketimi ve fiziksel aktivite kaydı ile kendi beslenme durumunu saptayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. Beslenme Bilimi ve Sağlık İlişkisine Giriş
2 2. Beslenme Bilimi Nedir
3 3. Beslenme kavramları ve besin-sağlık ilişkisi-Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
4 4. Makro ve Mikro Besin Öğeleri-Besin grupları ve porsiyon ölçüleri - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
5 5. Sağlıklı Beslenme İlkeleri - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
6 6. Karbonhidratlar tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları ve Sağlık - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
7 7. Karbonhidratlar tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları ve Sağlık - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
8 8. Proteinler tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları ve Kas Sağlığı - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
9 9. Proteinler tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları ve Kas Sağlığı - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
10 10. Yağlar tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları ve Kalp Sağlığı - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
11 11. Yağlar tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları ve Kalp Sağlığı - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
12 12. Vitaminler, beslenmedeki önemi ve Bağışıklık Sistemi - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
13 13. Mineraller, beslenmedeki önemi ve Kemik Sağlığı - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
14 14. Yeni nesil beslenme Şekilleri - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı
2. Gruplar tarafından araştırılan ders konuları çerçevesindeki konuların, öğrenciler tarafından tartışılması-Örnek olay çözümlemeleri
3. Ödev 1
4. Proje Ödevi 2
5. Sunum

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Ödevler, ders süresince işlenen konuları kapsayacaktır. Öğrencilerin kavram ve teorilerle ilgili bilgileri ödev aracılığıyla ölçülecektir.
2. Ödevler bireysel hazırlanacak olup, detaylı bilgi dönem başında verilecektir. Ödevler ara sınav notu yerine geçecektir.
3. Dönem projeleri, detaylı bilgi dönem başında verilecektir.
4. Sunumlarla ilgili ayrıntılı bilgi dönem başında verilecektir.
5. Dönem Projesi final notu yerine geçecektir.

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Öğrenci Sunumları 12 2 24
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 4 48
Ödev Hazırlama 1 8 8
Sunum Hazırlama 2 8 16
Proje Hazırlama 1 8 8
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 146

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.155
ÖK.2555
ÖK.355
ÖK.45
ÖK.5