DERS ADI

: Beslenme Bilimi ve Sağlık

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 5003 Beslenme Bilimi ve Sağlık ZORUNLU 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Beslenme ve sağlık ilişkisini yorumlamak, besin ögeleri olarak gruplanan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri besinsel kaynak, çeşitli yaş gruplarındaki gereksinmeler, metabolizma yönünden değerlendirmektir

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Beslenmenin temeli olan besin öğeleriyle(karbonhidratlar, proteinler ve lipitler, vitaminler, mineraller) ilgili, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri gibi bilgileri öğrenerek beslenmenin temelini kavrayabilme
2   Besinlerin içerdiği besin öğelerinin cins ve miktarını belirleyerek değerlendirebilme
3   Besinlerin yapısına uygun hazırlama ve pişirme yöntemlerini uygulayabilme
4   Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmelerini ve bunları sağlayacak besin çeşit ve miktarlarını öğrenip yorumlayabilme
5   Üç günlük bireysel besin tüketimi ve fiziksel aktivite kaydı ile kendi beslenme durumunu saptayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. Beslenme Bilimi ve Sağlık İlişkisine Giriş
2 2. Beslenme Bilimi Nedir
3 3. Beslenme kavramları ve besin-sağlık ilişkisi-Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
4 4. Makro ve Mikro Besin Öğeleri-Besin grupları ve porsiyon ölçüleri - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
5 5. Sağlıklı Beslenme İlkeleri - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
6 6. Karbonhidratlar tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları ve Sağlık - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
7 7. Karbonhidratlar tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları ve Sağlık - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
8 8. Proteinler tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları ve Kas Sağlığı - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
9 9. Proteinler tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları ve Kas Sağlığı - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
10 10. Yağlar tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları ve Kalp Sağlığı - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
11 11. Yağlar tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları ve Kalp Sağlığı - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
12 12. Vitaminler, beslenmedeki önemi ve Bağışıklık Sistemi - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
13 13. Mineraller, beslenmedeki önemi ve Kemik Sağlığı - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
14 14. Yeni nesil beslenme Şekilleri - Öğrenci sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Prof. Dr. Sıdıka Bulduk, Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, 2013
Thompson, J & Manore M.(2005).Nutrition: An Applied Approach. San Francisco: Pearson Benjamin

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı
2. Gruplar tarafından araştırılan ders konuları çerçevesindeki konuların, öğrenciler tarafından tartışılması-Örnek olay çözümlemeleri
3. Ödev 1
4. Proje Ödevi 2
5. Sunum

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Ödevler, ders süresince işlenen konuları kapsayacaktır. Öğrencilerin kavram ve teorilerle ilgili bilgileri ödev aracılığıyla ölçülecektir.
2. Ödevler bireysel hazırlanacak olup, detaylı bilgi dönem başında verilecektir. Ödevler ara sınav notu yerine geçecektir.
3. Dönem projeleri, detaylı bilgi dönem başında verilecektir.
4. Sunumlarla ilgili ayrıntılı bilgi dönem başında verilecektir.
5. Dönem Projesi final notu yerine geçecektir.

Değerlendirme Kriteri

Dönem Ödevi ve Dönem Projesi Değerlendirme Kriterleri:

Öğrenci, dersi veren öğretim elemanının belirlediği dönem ödevi şablonuna uygun bir rapor sunar (5 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe şablona tam olarak uymuyor / büyük hatalar içeriyor 2 (%40)
Bu öğe şablona kabul edilebilir bir standartta uyuyor / küçük hatalar içeriyor 3 (%60)
Bu öğe şablona uygun ve beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ve hatasız hazırlanmıştır 5 (%100)
Öğrenci, dönem ödevi konusunu tanımlar ve tarihçesi hakkında gerekli bilgileri vererek açıklar (20 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe gerekli bilgilerle yeterince açıklanmıyor 2 (%40)
Bu öğe konuyu kabul edilebilir bir düzeyde karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe iyi bir şekilde geliştirilmiş ve genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe dikkat çekicidir ve bağlama mükemmel bir şekilde uymaktadır 5 (%100)
Öğrenci dönem projesi konusunun bir şekilde turizm faaliyetlerinin bir parçası olup olmadığını gerekçelerini belirterek tartışır (20puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe konuyu gerekçeleriyle tam olarak ele almıyor 2 (%40)
Bu öğe bağlama kabul edilebilir bir standartta uyuyor 3 (%60)
Bu öğe iyi bir şekilde geliştirilmiş ve bağlama uygun 4 (%80)
Bu öğe dikkat çekicidir ve bağlama mükemmel bir şekilde uymaktadır 5 (%100)
Öğrenci, turizmin proje konusu açısından yararlı mı, zararlı mı olduğunu gerekçelerini belirterek örnek olayla destekler (20 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe konuyu gerekçeleriyle tam olarak ele almıyor 2 (%40)
Bu öğe bağlama kabul edilebilir bir standartta uyuyor 3 (%60)
Bu öğe iyi bir şekilde geliştirilmiş ve bağlama uygun 4 (%80)
Bu öğe dikkat çekicidir ve bağlama mükemmel bir şekilde uymaktadır 5 (%100)
Öğrenci dönem projesiyle ilgili ve çeşitli referanslar kullanır (10 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe uygunluk ve çeşitlilikten yoksun 2 (%40)
Bu öğe ortalama beklentiyi karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ele alınıyor 5 (%100)
Öğrenci sunum süresini etkili bir şekilde yönetir (5 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe yeterince iyi planlanmamış 2 (%40)
Bu öğe ortalama beklentiyi karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ele alınıyor 5 (%100)
Öğrenci belirlenen kurallara uygun olarak ayrıntılı bir görsel sunum hazırlar (10 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe beklentileri karşılamıyor ve bazı kurallara uymuyor 2 (%40)
Bu öğe çoğu kurala uygundur ve ortalama beklentiyi karşılar 3 (%60)
Bu öğe çoğu kurala uygundur ve genel beklentiyi karşılar 4 (%80)
Bu öğe tüm kurallara uygundur ve profesyonelce ele alınır 5 (%100)
Öğrenci etkili sunum tekniklerini ve becerilerini kullanır (10 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe beklentilerin altında kalıyor 2 (%40)
Bu öğe ortalama beklentiyi karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ele alınıyor 5 (%100)

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse geç gelme veya erken ayrılma durumlarında öğrenci devamsız sayılacaktır.
4. Ders sırasında cep telefonundan mesajlaşma ya da herhangi bir elektronik aletin kullanılması yasaktır.
5.Sınıfta derse ve tartışmalara katılım gereklidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Cuma: 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Öğrenci Sunumları 12 2 24
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 4 48
Ödev Hazırlama 1 8 8
Sunum Hazırlama 2 8 16
Proje Hazırlama 1 8 8
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 146

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.155
ÖK.2555
ÖK.355
ÖK.45
ÖK.5