DERECE PROGRAMLARI

: Çevre Mühendisliği Yüksek Lisans (İngilizce)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, 1982 yılında kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Çevre Teknolojisi ve Çevre Bilimleri Anabilim dalları ile ilk olarak faaliyete geçmiştir. Daha sonra anabilim dalları birleşerek Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı çatısı altında toplanmıştır. 1984 yılına dek eğitim dili Türkçe iken, bu tarihten itibaren eğitim dili İngilizce olmuştur. Günümüze değin 284 lisansüstü tez çalışması tamamlanmıştır. Mezunların 53 tanesi Doktora, 231 tanesi Yüksek Lisans mezunudur. Çevre Mühendisliği Anabilim Dalında halen 71 Yüksek Lisans ve 11 Doktora öğrencisi öğrenimlerine devam etmektedir. Anabilim dalı öğretim kadrosu ise 14 profesör, 6 doçent ve 2 doktor öğretim üyesinden oluşmaktadır. Yürütülen lisansüstü öğretim çalışmaları kapsamında hava kirliliği kontrolü, su ve atık su kirliliği kontrolü, katı atıkların yönetimi ile arıtma çamurlarının kontrolü ve yönetimi konularında birçok tez çalışması tamamlanmıştır.

Kazanılan Derece

Çevre Mühendisliği Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi )

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Not Döküm Belgesi (Transkript), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğer GRE, GMAT ve Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. ALES ve Yabancı Dil puanı aranıp aranmayacağı ile ilgili istisnai durumlar Enstitü duyurusunda yer alır. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl (bir yıl İngilizce hazırlık sınıfı),1 yılda 2 yarıyıl,her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Bölümümüz 14profesör, 6 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 3 öğretim görevlisi, 6 araştırma görevlisi ve 3 teknisyenden oluşan ve her biri kendi konusunda özel bilgi birikimine sahip geniş bir kadro ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.
a) Yüksek Lisans programı kapsamında bir zorunlu ve 35 seçmeli olmak üzere toplam 36 ders yer almaktadır. Ayrıca Matematik bölümünden alınan üç adet servis dersi de programda mevcuttur. Program derslerinin 13 tanesi genel mühendislik, istatistik ve modelleme konularında, 12 tanesi su ve atıksu arıtımı ve yüzeysel su modellemesi konusunda, üç tanesi hava kirliliği kontrolü ve modellemesi, üç tanesi toprak ve yer altı suları kirliliği kontrolü ve modellemesi, üç tanesi katı atık teknolojileri ve iki tanesi de artıma çamuru kontrolü ve yönetimi konusundadır. Yüksek Lisans programı derslerinin 15 tanesi Güz ve 21 tanesi Bahar yarıyıllarında açılmaktadır.
b) Yüksek Lisans Programı kapsamında öğrenciler öncelikle almaları gereken zorunlu AKTS kredilerini tamamlamaktadırlar. Birinci yarıyılın sonunda çalışma konularını belirleyen öğrenciler kendi belirledikleri danışman hocaları ile ikinci yarıyılda M.Sc. Seminar dersi kapsamında çalışmalarına başlarlar. Yüksek Lisans eğitimi süresi en az üç yarıyıl ve en fazla dört yarıyıl olup gerekli hallerde iki yarıyıl daha ek süre verilebilmektedir. Süre sonunda öğrencinin üç kişiden oluşan bilim kuruluna sunacağı tezin başarılı bulunması istenir.
Öğrencilerin tez çalışmaları büyük oranda, Anabilim dalı öğretim üyelerinin sorumluluğunda bulunan araştırma laboratuarlarında, bu laboratuarlarda bulunan ileri teknolojiye sahip cihaz ve sistemlerden yararlanılarak yürütülür. Ayrıca gene öğrencilerin yararlanabileceği bir adet genel ön hazırlık laboratuarı ve bir adet te prototip sistemlerin çalıştırılmasına ayrılmış araştırma binası mevcuttur ve araştırmacıların hizmetindedir.
DEÜ, Lisansüstü tez çalışmalarını İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı çatısı altındaki Bilimsel Araştırma Projesi birimi tarafından temin edilen bütçeler ile desteklemekte olup birçok tez çalışmasının mali kaynağı bu birim tarafından karşılanmaktadır.
Yabancı Dilde Verilen Derslerin Oranı: %100

Temel Program Kazanımları

1   Çevre Mühendisliği alanında bilimsel araştırma yapabilir, bilgiye ulaşır, değerlendirir, yorumlar ve uygular.
2   Çevre Mühendisliği alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahiptir.
3   Çevre Mühendisliğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkındadır ve gerektiğinde bunları öğrenir.
4   Bilimsel yöntemlerle eksik bilgiyi tamamlar, bilgisini değişik disiplinlere ait bilgilerle bütünleştirir.
5   Çevre Mühendisliği problemlerini kurgular, güncel veya yenilikçi yöntemlerle çözüm geliştirir.
6   Yeni veya özgün fikir ve yöntemler geliştirerek sistem veya süreç tasarlar.
7   Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlayarak uygular ve karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar.
8   Çok disiplinli takımlarda liderlik yapabilir, karmaşık durumlarda çözüm geliştirir ve sorumluluk alır.
9   Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
10   Çalışmalarının uygulama ve sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda yazılı ya da sözlü olarak aktarır.
11   Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını araştırır ve tanımlar.
12   Mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Yüksek Lisans programından geçmiş yıllarda mezun olan 231 öğrenciden 119 öğrencinin(%52) iş bilgilerine ulaşılmıştır. Ulaşılabilen mezunların %90 gibi büyük bir oranı Çevre Mühendisliği alanında mesleki faaliyet yürütmektedir. Mesleki faaliyetlerin işyerlerine göre dağılımı ise şöyledir;
i) %34 lük bir kısım Üniversiteler, enstitüler veya diğer araştırma kuruluşlarında öğretim üye ve yardımcısı veya araştırmacı pozisyonunda çalışmaktadır
ii) Mezunların %43 ü özel sektörde çalışmaktadır. Özel sektör, fabrikalar ve işletmeler olabildiği gibi mühendislik firmaları ve çevre danışmanlık büroları da olabilmektedir.
iii) Mezunların %17 lik bir kısmı ise belediyeler, bakanlıklar gibi kamu kurumlarında çalışmaktadır.
iv) Serbest olarak çalışan bir mezun bulunmakta olup çalışmayan mezunların oranı %6 dır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Programın zorunlu derslerine ek olarak, öğrenciler danışmanlarının onayı ile kendi tez konularına uygun seçmeli derslere kayıtlanırlar. Gerekli durumlarda, danışmanının onayı ile başka programlardan (DEU veya diğer üniversiteler) da derslere kayıtlanabilirler. ENV 5001 dersi Çevre Mühendisliği Lisans diplomasına sahip olmayan öğrenciler için zorunlu derstir. Bu ders, gerekli durumlarda her iki dönemde açılabilir. Öğrencinin danışmanının onayı ile MAT5101 Applied Mathematics (3 0 0) veya MAT5102 Numerical and Approximate Methods (3 0 0) veya MAT5151 Methods of Applied Mathematics (3 0 0) derslerinden birini zorunlu olarak alması gerekir. Öğrencinin zorunlu olarak alması gereken bu ders danışmanınca ders kayıtlarında mutlaka Enstitüye bildirilir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 FBE 5557 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
G 2 ENV 5001 Çevre Teknolojisi Esasları ZORUNLU 4 0 0 8
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 17
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ENV 5003 Su Arıtım Teknolojisi -I SEÇMELİ 3 1 0 7
G 2 ENV 5063 İleri oksidasyon Yöntemleri ve Uygulama Alanları SEÇMELİ 2 0 0 4
G 3 ENV 5011 Azot ve Fosforun Biyolojik Uzaklaştırılması SEÇMELİ 2 0 0 4
G 4 ENV 5013 Hava Kirleticilerin Ölçümü SEÇMELİ 2 0 0 4
G 5 ENV 5015 Çevre Biyoteknolojisinin Temelleri-I SEÇMELİ 3 0 0 8
G 6 ENV 5017 Endüstriyel Atıksu Arıtımı-I SEÇMELİ 2 0 0 4
G 7 ENV 5021 Biyoçevre Mühendisliğinde Gelişmeler SEÇMELİ 2 0 0 7
G 8 ENV 5023 Kirlilik Önleme Teknikleri SEÇMELİ 2 0 0 4
G 9 ENV 5025 Atık Gaz Kontrolünde Temel İşlemler SEÇMELİ 2 0 0 4
G 10 ENV 5031 Atıksuların Arıtılması ve Yeniden Kullanılması SEÇMELİ 3 0 0 6
G 11 ENV 5033 Yeraltı Suyunun Sayısal Modellemesi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 12 ENV 6001 İleri Arıtma Teknolojileri SEÇMELİ 3 0 0 6
G 13 ENV 6009 Yenilikçi Katı Atık Teknolojileri SEÇMELİ 3 0 0 8
G 14 ENV 5055 Yüzeysel Su Kalitesi Modellemesi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 15 ENV 5057 Çevre Mühendisliği'nde Fiziksel Süreçler SEÇMELİ 3 0 0 7
G 16 ENV 6011 Arıtma Çamurlarının Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 17 ENV 5059 İstatistiksel Deney Tasarımı ve Değerlendirmesi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 18 MAT 5101 Uygulamalı Matematik SEÇMELİ 3 0 0 9
G 19 MAT 5151 Uygulamalı Matematiğin Yöntemleri SEÇMELİ 3 0 0 9
G 20 ENV 5061 Model Destekli İnorganik Su Arıtımı SEÇMELİ 3 0 0 3
G 21 ENV 5005 Altyapı Sistemleri SEÇMELİ 2 0 0 4
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ENV 5098 Yüksek Lisans Uzmanlık Alanı ZORUNLU 2 0 0 3
B 2 ENV 5096 Yüksek Lisans Seminer ZORUNLU 0 2 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 24
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ENV 5002 Su Kimyası SEÇMELİ 3 0 1 9
B 2 ENV 5064 Suyun Tuzsuzlaştırılması SEÇMELİ 3 0 0 6
B 3 ENV 5008 Hava Kirliliği Kontrol Teknikleri SEÇMELİ 2 0 0 4
B 4 ENV 5012 Su Kalitesi Yönetimi SEÇMELİ 2 0 0 4
B 5 ENV 5016 Çevre Biyoteknolojisinin Temelleri-II SEÇMELİ 3 0 0 9
B 6 ENV 5018 Endüstriyel Atıksu Arıtımı-II SEÇMELİ 2 0 0 4
B 7 ENV 5020 Çevresel Veri Değerlendirme SEÇMELİ 4 0 0 9
B 8 ENV 5022 Biyolojik Atık Arıtma Sistemlerinin Matematiksel Modellenmesi SEÇMELİ 2 0 0 4
B 9 ENV 5024 Atıkların Arıtımında Yeni Biyoprosesler SEÇMELİ 2 0 0 4
B 10 ENV 5026 Anaerobik Arıtma SEÇMELİ 2 0 0 4
B 11 ENV 5028 Çevresel Modelleme SEÇMELİ 2 0 0 4
B 12 ENV 5030 Aktif Çamur Prosesi İşletimi SEÇMELİ 2 0 0 4
B 13 ENV 5032 Endüstriyel Hava Kirliliği Kontrolü SEÇMELİ 3 0 0 6
B 14 ENV 5034 Doğal Arıtma Sistemleri SEÇMELİ 3 0 0 6
B 15 ENV 5036 İleri Katı Atık Teknolojileri SEÇMELİ 2 0 0 6
B 16 ENV 5038 Çamur İşleme ve Bertaraf Sistemlerinin Tasarımı SEÇMELİ 3 0 0 6
B 17 ENV 5040 Anaerobik Proseslerin Tasarımı ve Modellemesi SEÇMELİ 3 0 0 6
B 18 ENV 5042 Toprak Kirlenmesi ve Arıtımı SEÇMELİ 3 0 0 6
B 19 ENV 6004 Tehlikeli Atıkların Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 6
B 20 ENV 6006 Fiziksel ve Kimyasal Arıtım SEÇMELİ 3 0 0 6
B 21 ENV 5044 Kirleticilerin Yeraltındaki Akıbeti ve Taşınımı SEÇMELİ 3 0 0 6
B 22 ENV 5056 Nehirlerde Akım ve Kirletici Taşınımının Sayısal Modellemesi SEÇMELİ 3 0 0 4
B 23 ENV 5060 Deneylerin Bilgisayar Destekli Tasarım ve Analizi SEÇMELİ 3 0 0 6
B 24 ENV 5062 Katı Atıkların Yönetimi SEÇMELİ 2 0 0 4
B 25 MAT 5102 Numerik ve Yaklaşık Yöntemler SEÇMELİ 3 0 0 9
B 26 ENV 5004 Su Arıtım Teknolojisi -II SEÇMELİ 3 1 0 9
 
3.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ENV 5099 Yüksek Lisans Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
4.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ENV 5099 Yüksek Lisans Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları uygulanmaktadır.
Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.

Mezuniyet Koşulları

Tezli ikinci devre (Yüksek Lisans Derecesi) Programı dersler (en az 54 AKTS), seminer (3 AKTS), M. Sc. Research (3 AKTS) ve M. Sc. Thesis (60 AKTS), toplam 120 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Öğrenciler minimum 2.50/4.00 Ağrlıklı Not Ortalaması'na sahip olmalı ve tüm dersleri en az CB / S / TP notları ile geçmelidir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Bölüm Başkanı : Prof.Dr. Deniz DÖLGEN
E-Posta : cevre@deu.edu.tr
Telefon : +90 (232) 301 71 00
Dokuz Eylül Üniversitesi
Çevre Mühendisliği Bölümü
Tınaztepe Kampüsü, 35160 Buca, İZMİR