DERS ADI

: YEMEK SÜSLEME SANATI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4050 YEMEK SÜSLEME SANATI ZORUNLU 2 2 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Yemek, tabak ve büfe süslemeyi öğretmek

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yemek süsleme sanatının tanımını yaparak özelliklerini açıklayabilme ve uygulayabilme
2   Yiyecek ve içecek işletmelerinde tasarım kavramları uygulanması hakkında bilgi sahibi olur
3   Sıcak ve soğuk meze ve başlangıç tabaklarının prezentasyon kurallarını sıralayabilme ve uygulayabilme
4   Çorba tabaklarının prezentasyon kurallarını sıralayabilme ve uygulayabilme
5   Tatlı tabaklarının prezentasyon kurallarını sıralayabilme ve uygulayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Genel olarak süsleme
2 Süsleme Türleri
3 Süslemede Kullanılan Araç-Gereçler
4 Çeşitli süsleme teknikleri
5 Yemeklerde Süsleme
6 Salatalarda Süsleme
7 Ara Sınav
8 Çorbalarda Süsleme
9 Tatlılarda Süsleme
10 Sıcak Yemeklerde Süsleme
11 Hamur İşlerinde Süsleme
12 Çikolata ile Süslemeler
13 Pasta Süslemeleri
14 Açık Büfe Süslemesi
15 Final Sınavı
16 Final Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Fahir TELLİ, Mutfakta Sanat: Dekor ve Örnek Sunuşları, ISBN 9789757054146, DÖNENCE YAYINCILIK
Caldirola, M. & Barzetti, S. (2001). Fantastic Food Decorating. Sterling Publishing. Garrett, T. M. (2006).
Professional Cake Decorating. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. The Culinary Institute of America (2006).
The Professional Chef. (8th ed.), Gisslen, W. (2010). Professional Cooking. (7th ed). New Jersey:
John Wiley & Sons, Inc. Videolu yemek tarifleri (Le Cordon Bleu)

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 4 56
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 4 56
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 122

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1111111
ÖK.2111444
ÖK.3111155
ÖK.4111111
ÖK.5111111