DERS ADI

: BUTİK PASTACILIK VE ÇİKOLATACILIK

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4062 BUTİK PASTACILIK VE ÇİKOLATACILIK SEÇMELİ 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Pasta ve çikolatacılık ile ilgili işleme teknolojileri ve hammaddelerin kullanımı konusunda bilgi sahibi olmak

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Pastacılık ve çikolatacılık ile ilgili gerekli teorik ve pratik beceriyi kazanma
2   Kullanılan teknikleri, malzemeleri ve ekipmanları tanıma
3   Çikolata kullanımı konusunda bilgi sahibi olma
4   Çikolata şekillendirme ve kalıp kullanımı öğrenme
5   Şeker hamuru üretimi ve renklendirme konusunda bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Profesyonel pastacılık malzemelerinin tanıtılması
2 Temel pasta yapımı ile pandispanyanın hazırlanmasını öğrenilmesi ve uygulanması
3 Temel pasta dolgu ve kaplama malzemelerinin öğrenilmesi
4 Temel pasta süslemesinin öğrenilmesi ve uygulanması
5 Kuru pasta çeşitlerinin öğrenilmesi ve uygulanması
6 Mini pastalar ve tartaletlerin öğrenilmesi ve uygulanması
7 Ara Sınav / Mini pastalar ve tartaletlerin öğrenilmesi ve uygulanması
8 Çikolataların özellikleri ve kullanıldığı yerler
9 Çikolataların özellikleri ve kullanıldığı yerler
10 Pastacılıkta kuvertür çikolata kullanımı
11 Çikolata şekillendirme ve kalıp kullanımı
12 Spesiyal çikolatalar
13 Butik çikolatacılık
14 Çikolata reçetesi geliştirme ilkeleri
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Greweling, P.P., 2013. Chocolates and confections : formula, theory, and technique for the artisan confectioner. The Culinary Institute of America.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatım
2. Sunum
3. Uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri ve uygulamaları kapsamaktadır.(%40)
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur.(%60)

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final
3. Ödev ve haftalık uygulama performansları

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 3 42
Vize Sınavına Hazırlık 1 2 2
Final Sınavına Hazırlık 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 78

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1111111
ÖK.2111411
ÖK.3111411
ÖK.4111444
ÖK.5111111