DERS ADI

: GİRİŞİMCİLİK

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3055 GİRİŞİMCİLİK ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Potansiyel girişimci veya çalışan olarak sektörel, ulusal ve uluslararası iş çevrelerine ilişkin fırsat ve tehditleri algılayabilme ve eyleme geçebilme.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Girişimcilik olgusunun önemini anlayabilme.
2   Tüketici ve endüstiyel pazarların özelliklerini anlayabilme.
3   Pazarlama karması stratejilerini anlayabilme ve kullanabilme.
4   Girişimcilik destek programlarını anlama ve kullanabilme.
5   Potansiyel girişimci veya çalışan olarak sektörel, ulusal ve uluslararası iş çevrelerine ilişkin fırsat ve tehditleri algılayabilme ve eyleme geçebilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Girişimcilik (girişimci, girişimci türleri, girişimci olma sebepleri, girişimcinin çevresi, girişimcinin özellikleri, yeni girişim başlatmak, iç girişimcilik, küçük işletmeler, küçük işletmelerin ekonomiye katkısı, küçük işletmelerin başarısızlık nedenleri )
2 Girişimcilik (girişimci, girişimci türleri, girişimci olma sebepleri, girişimcinin çevresi, girişimcinin özellikleri, yeni girişim başlatmak, iç girişimcilik, küçük işletmeler, küçük işletmelerin ekonomiye katkısı, küçük işletmelerin başarısızlık nedenleri)
3 Çağdaş İşletmelerin Karşılaştığı Ekonomik Zorluklar (mikroiktisat: talep ve arz güçleri, makro iktisat: tüm ekonomiye ilişkin konular, ülkenin iktisadi performansın değerlendirilmesi, ülke ekonomisinin performansı, 21.yüzyılın küresel ekonomik zorlukları)
4 Tüketici Pazarları ve Tüketici Davranışları (tüketici pazarlarının demografik ve ekonomik özellikleri, tüketici pazarlarını etkileyen sosyal, psikolojik ve kişisel faktörler, tüketicilerin satınalma karar süreci, satınalma karar birimi olarak aile)
5 Endüstriyel Pazarlar (endüstriyel pazarların önemi ve başlıca çeşitleri, endüstriyel pazarın yapısı ve özellikleri, endüstriyel alıcı davranışı, uluslararası pazarların özellikleri, uluslararası pazarları etkileyen çevresel faktörler)
6 Pazarlama Karması Stratejileri (Ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma)
7 Ara sınav / Pazarlama Karması Stratejileri (Ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma)
8 Yeni İş Olanaklarının Araştırılması ve Yeni İş Fikrinin Yaratılması
9 Yeni İş Olanaklarının Araştırılması ve Yeni İş Fikrinin Yaratılması
10 İş Kurma ve İş Planı (kapsam ve içerik)
11 İş Planı Hazırlama (iş fikrinin plana dönüştürülmesi)
12 Değerlendirme ve Kuruluş Kararı (işletme sahiplik türleri ve şirket türleri, franchising)
13 KOSGEB vb.iş fikrini destekleyici kuruluşlar ve destek programları
14 Yeni Ekonomi, E-Ticaret, Tekno Parklar, Kuluçka ve ARGE Merkezleri
15 final
16 Final sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Louis E. Boone, David L. Kurtz, (Çev. Editörü Prof. Dr. Azmi Yalçın) Çağdaş İşletme Yönetimi, Nobel, 2013.
Louis E. Boone, David L. Kurtz, Contemporary Business, Wiley, 2015.
Muammer Doğan, İşletme Ekonomisi ve Yönetimi, 6. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, 2010.
Mehmet Marangoz (2012). Girişimcilik, Beta Basım AŞ. İstanbul.
https://www.kosgeb.gov.tr/site
https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekler/3/destekler

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım metodu, soru-cevap metodu, tartışma metodu, örnek olay ve problem çözme metodu

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ödev, vize ve final sınavları yoluyla problem çözme yeteneği, uygulama yeteneği, analiz etme, sentezleme ve eleştirel düşünme yeteneği.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

yilmaz.akgunduz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Ders günü, 12:30-13:00 saatleri arası

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 3 3
Final Sınavına Hazırlık 1 3 3
Ödev Hazırlama 0 0 0
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 80

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1111111
ÖK.2111511
ÖK.3121111
ÖK.4111111
ÖK.5111111