DERS ADI

: HİJYEN VE SANİTASYON

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
ERA 3501 HİJYEN VE SANİTASYON SEÇMELİ 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÜNÜVAR

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği
Uluslararası Ticaret
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

Dersin Amacı

Öğrencilerin gıda kaynaklı hastalıklar, fiziksel, kimyasal tehlikeler ve tarladan çatala üretim as amalarında, tas ınmasında ve kis isel olarak uygulanan önleyici tedbirler hakkında bilgi sahibi olmalarını sag lamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda bozulmasına neden olan mikrobiyolojik, kimyasal ve biyokimyasal fakto rleri algılayabilme
2   Bas lıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmalar ve organoleptik deg is iklikleri tanımlayabilme.
3   Gıda bozulmasını kontrol eden teknikler hakkında bilgi sahibi olma
4   Gıda c alıs anları ic in kis isel hijyenin o nemi ve mutfak ve arac gerecin sanitasyonunu o g renme
5   Gıda Gu venlig i alanındaki mevzuat hakkında fikir sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda bozulmasına neden olan mikrobiyolojik, kimyasal, ve biyokimyasal fakto rler
2 Gıda bozulmasını kontrol eden teknikleri
3 Başlıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmalar
4 Başlıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmalar (devam).
5 Başlıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmalar (devam).
6 Gıda çalışanları için kişisel hijyenin önemi; mutfak ve aracı gerecin sanitasyonu.
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Yarıyıl içi sınavı
9 Gıdaların satın alımı, işlenmesi, taşıınması ve depolanmasına ilişkin gereklilikler ve hijyen
10 Gıda güvenliği tehlikelerinin tanımlanması
11 Yiyecek içecek işletmelerinde kritik kontrol noktalarının belirlenmesi
12 Etkili is akım tablolarının hazırlanması ve kayıt tutma prosedürleri
13 ISO 22000:2005 yönetim sistemi standardının irdelenmesi
14 ISO 22000:2005 yönetim sistemi standardının irdelenmesi (devam)
15 Yarıyıl sonu sınavı
16 Yarıyıl sonu sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Prof. Dr. Nilu fer Koc ak, Yiyecek I c ecek I s letmelerinde Gıda Ve Personel Hijyeni, I SBN 978-9944-223-24-9, Ankara, 2015, Detay Yayıncılık
Prof. Dr. Sıdıka Bulduk, Yrd. Doc . Dr. Emre O zgu r Bulduk, Gıda Ve Personel Hijyeni, I SBN 978-975-8326-71-6, Ankara, 2014, Detay

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım metodu, soru-cevap metodu, tartışma metodu, örnek olay ve problem çözme metodu

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Vize ve final sınavları yoluyla problem çözme yeteneği, uygulama yeteneği, analiz etme, sentezleme ve eleştirel düşünme yeteneği.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Dersi veren öğretim üyesinin e-posta adresi

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Ders günü, 12:30-13:00 saatleri arası

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 2 2
Final Sınavına Hazırlık 1 3 3
Sunum Hazırlama 4 2 8
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 75

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1555111
ÖK.2111555
ÖK.3111111
ÖK.4111111
ÖK.5111111