DERS ADI

: İÇECEK YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 4052 İÇECEK YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZAY EMRE YILDIZ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Dersin amacı, öğrencilerin içecek teknolojisi ve sunumu ile, ağırlama işletmelerinde içecek yönetimi ile ilgili süreçleri öğrenmeleridir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Biranın tarihi, üretim yöntemleri, türleri, saklanması ve sunumu ile ilgili bilgiler
2   Şarabın tarihi, bağcılık, şarap üretim yöntemleri, türleri, saklanması ve sunumu ile ilgili bilgiler
3   Damıtık ve fortifiye içkilerin tarihi, üretim yöntemleri, türleri, saklanması ve sunumu ile ilgili bilgiler
4   Y&İ operasyonlarında içecek yönetimi, bar organizasyonu, bar türleri, çalışanlar ve üretim süreci
5   İçeceklerde stok takibi, maliyet kontrolü ve sosyal sorumluluk ilkelerinin öğrenilmesi

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. İçeceklerin dünyasına giriş, alkolsüz içecekler
2 2. Bira - tarihi, üretim süreci
3 3. Bira stilleri, dünya biraları, üretim süreçleri, duyusal özellikleri
4 4. Bira saklama ve servisi, bira - yemek eşleşmeleri
5 5. Şarap - tarihi ve üretim süreci, üzüm ve asmanın genetik özellikleri, bağ yönetimi
6 6. Önemli üzüm türleri, dünya şarapları, tatlı ve köpüren şaraplar
7 7. Şarap değerleme, saklama ve servis koşulları, şarap - yemek eşleştirmeleri
8 8. Fortifiye içkiler ve brendi - tarihi, üretim süreçleri, saklama ve servis koşulları
9 9. Viski, tekila, rom ve likörler - tarihi, üretim süreçleri, saklama ve servis koşulları
10 10. Bar tarihi, bar türleri organizasyonu
11 11. Barda stok takibi ve maliyet kontrolü ilkeleri
12 12. Bar donanımı
13 13. Barda iş ve gıda güvenliği
14 14. İçecek servisinde sosyal sorumluluk
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Yıldız, Ö. (2017), İçki Üretimi ve Sunumu, Detay Yayıncılık, Ankara

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımları ve örnek olay incelemeleri

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2. Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ozay.yildiz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba: 10.00 - 16.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 3 42
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 25 25
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15555
ÖK.25555
ÖK.355555
ÖK.45555
ÖK.55555