DERS ADI

: ULUSLARARASI MUTFAKLAR I

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4011 ULUSLARARASI MUTFAKLAR I ZORUNLU 2 2 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

UĞUR LOKMAN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Avrupa ve Amerika kıtalarında mutfak kültürünü (tarihi, coğrafyası, dini inanış, öğünler, yiyecek ve içecekleri) araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırılması hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Avrupa ve Amerika kıtası mutfak kültürlerini, beslenme, yiyecek hazırlama ve tüketim alışkanlıklarını öğrenir.
2   Avrupa ve Amerika kıtası mutfaklarına özgü yiyecek hazırlama tekniklerini öğrenir.
3   Avrupa ve Amerika kıtası mutfaklarına özgü mönüler oluşturur.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Mutfak kültürü (tarihsel gelişimi, yiyecek ve içecekler, öğünler, gelenekler) kavramı
2 Fransız mutfağı
3 Fransız mutfağı
4 İtalyan mutfağı
5 İtalyan mutfağı
6 İspanyol mutfağı
7 Yarıyıl İçi Sınavı
8 Yarıyıl İçi Sınavı
9 İngiliz ve Balkan Mutfağı
10 İskandinav ve Rus mutfağı
11 Orta ve Kuzey Amerika Mutfağı
12 Meksika Mutfağı
13 Yarıyıl Sonu Sınavı
14 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Sarıışık, Mehmet ve Özbay, Gülçin. ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık.
2. Şahin Perçin, Nilüfer. Dünya Mutfak Kültürleri. Beta Yayınevi.
3. Dünya Mutfakları I - Anadolu Üniversitesi
4. Dünya Mutfakları Atlası -Gilles Fumey,NTV Yiyelim İçelim, Tarihini Bilelim
5. Dünden Bugüne Gastronomi-Deniz Gürsoy Türk ve Dünya Mutfağından Seçmeler

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı
Uygulamalar

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları, haftalık uygulama ve performans değerlendirmelerini kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).
3. Bütünleme Sınavı: Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Öğrenciler;
1.Arasınav
2.Final
3. Haftalık uygulama performas değerlendirmesi

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Öğretim üyesi uygulamalı sınav yapma hakkını saklı tutar.
3. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar.
4. Öğretim üyesi haftalık uygulama performans değerlendirme hakkını saklı tutar.
5. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ugur.lokman@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Perşembe:10:00-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 12 2 24
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 86

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.2555
ÖK.35