DERS ADI

: YEMEK HAZIRLAMA VE PİŞİRME III

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3013 YEMEK HAZIRLAMA VE PİŞİRME III ZORUNLU 2 2 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

UĞUR LOKMAN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Yiyecek içecek işletmelerindeki mutfaklarda; salatalar, mezeler, soğuk soslar, zeytinyağlılar gibi soğuk olarak servis edilen yiyecekleri hazırlama ve sunma becerisi kazandırmaktır

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Soğuk mutfak departmanını ve bölüm organizasyonunu açıklayabilme
2   Soğuk mutfak ürünlerinin menülerde kullanım şeklini kavrayabilme
3   Soğuk büfe kurma kurallarını kavrayabilme
4   Soğuk sosları hazırlayabilme
5   Soğuk çorbaları hazırlayabilme
6   Ordövr, meze ve sandviç çeşitlerini hazırlayabilme
7   Zeytinyağlı yemekleri hazırlayabilme
8   Marinasyon çeşitlerini hazırlayabilme
9   Salata çeşitlerini hazırlayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Soğuk mutfağa giriş
2 Soğuk mutfak departmanı, organizasyon yapısı ve işleyişi
3 Soğuk mutfak ürünlerinin menülerdeki yeri, soğuk büfe kurma kuralları
4 Soğuk çorbalar ve soğuk soslar konu anlatımı
5 Soğuk sos ve çorba hazırlama
6 Salata çeşitlerini hazırlama
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Yarıyıl içi sınavı
9 Ordövr hazırlama
10 Sandviç çeşitleri hazırlama
11 Zeytinyağlı yemekler konu anlatımı
12 Terrin, Pate ve Galantinler
13 Terrin, Pate ve Galantinler
14 Soğuk Büfe Süsleme Sanatı
15 Yarıyıl sonu sınavı
16 Yarıyıl sonu sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Garde Manger-The Art and Craft of the Cold Kitchen 4e, Culinary Institute of America (CIA), John Wiley & Sons. Inc
2. The Culinary Institute of America (2006). The Professional Chef. (8th ed.), New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
3. Professional Cooking. (6th ed.), W.Gisslen, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc, 2006.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sınıfiçi çalışmalar, teknik uygulamalar

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık uygulama performans değerlendirmelerini kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1.Ara sınav
2. Final
3. Haftalık uygulama performans değerlendirmesi

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Öğretim üyesi ödev verme ve haftalık uygulama performansını değerlendirme hakkını saklı tutar. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ugur.lokman@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi: 10:30-11:30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 77

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.4555
ÖK.5
ÖK.6
ÖK.7
ÖK.8
ÖK.9