DERS ADI

: TÜRK MUTFAĞI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3011 TÜRK MUTFAĞI ZORUNLU 2 2 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

UĞUR LOKMAN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Tarih boyunca farklı kültürlerden etkilenen Türk beslenme kültüründen yola çıkarak Türk kültüründe mutfak ve öneminin anlatılması, kullanılan malzemeler ve yemekleri teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesi ve geleneksel Türk mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması ile birlikte öğrenciler Türk mutfak kültürünü gelecekte daha iyi yerlere getirmeleri hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Türk mutfağının özellikleri kavramak
2   Türk mutfağına mahsus pişirme tekniklerini uygulayabilmek
3   Türk mutfağını uluslararası düzeyde tanıtabilmek
4   Türk mutfağına mahsus menüler hazırlayabilmek
5   Türk mutfağının Orta Asya dönemi hakkında bilgi verebilmek
6   Türk mutfağının Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemleri hakkında bilgi verebilmek
7   Türk mutfağının Cumhuriyet dönemi hakkında bilgi verebilmek
8   Türk mutfağını modern yiyecek içecek sektörüne adapte edebilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Türk mutfağının tarihsel gelişimi
2 Türk mutfağında pişirme yöntemleri
3 Türk mutfak kültüründe sofra düzeni ve servisi, özel gün kavramı ve yemek kültürü
4 Türk mutfağında çorbalar, mantı ve makarnalar konu anlatım
5 Türk mutfağına ait çorbalar
6 Türk mutfağına ait mantı ve makarna
7 Ara sınav
8 Ara sınav
9 Türk mutfak kültüründe sebze yemekleri (zeytinyağlılar, dolma ve sarmalar)
10 Türk mutfak kültüründe sebze yemekleri (musakkalar, silkme ve bastılar)
11 Türk mutfak kültüründe pilavlar
12 Türk mutfak kültüründe köfteler
13 Türk mutfak kültürü kebaplar ve sakatatlar
14 Türk mutfağında tatlı ve Türk kahvesi kültürü
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık.
2. Şahin Perçin, Nilüfer ve Uçuk, Ceyhun. Uygulamalı Türk Mutfağı, Nobel Yayıncılık.
3. Belge, Murat. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul .
4. Bilgin, Arif ve Samancı, Özge. Türk Mutfağı. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara
5. Baysal, Ayşe., Merdol, Türkan K., Sacır, Handan ve Ciğerim Nevin. Türk Mutfağından Örnekler, Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yayınları, Ankara .
6. Yerasimos, Marianna. 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı. Boyut Yayın Grubu.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sınıfiçi çalışmalar, örnek olay çalışmaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık uygulama performans değerlendirmelerini kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, örnek olay ve teknik uygulamalardan da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final
3. Haftalık uygulama performans değerlendirmesi

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar.
3. Öğretim üyesi haftalık uygulama performans değerlendirme hakkını saklı tutar.
4. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar.
5. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: ugur.lokman@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Perşembe: 14:00-17:30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 12 2 24
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 77

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55
ÖK.6
ÖK.7
ÖK.8