DERS ADI

: BESLENME İLKELERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 1008 BESLENME İLKELERİ ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Temel insan biyolojisi, besin öğeleri, besin maddeleri ve bunların kombinasyonları, diyet, metabolizma, sindirim ve büyüme, besin, beslenme ve insan sağlığı konuları hakkında temel bilgileri edinmektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar.
2   Mikro besin ögelerinin (vitaminler, mineraller) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar.
3   Besinleri enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirir
4   Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını bilir

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Uygarlık sürecinde besinle ilişkimiz ve beslenme yaklaşımları
2 Temel insan biyolojisi
3 Karbonhidratların tanımı, kaynakları, işlevleri, metabolizması
4 Proteinlerin tanımı, kaynakları, işlevleri, metabolizması
5 Yağların tanımı, kaynakları, işlevleri, metabolizması
6 Vitamin ve minerallerin tanımı, kaynakları, işlevleri, metabolizması
7 Vitamin ve minerallerin tanımı, kaynakları, işlevleri, metabolizması
8 Su, antioksidan, probiyotik ve kolesterol
9 Su, antioksidan, probiyotik ve kolesterol
10 Besin kombinasyonları
11 Beslenme ile ilgili hastalıklar
12 Doğru beslenme ilkeleri
13 Beslenme ilkelerinde trendler
14 Beslenme ilkelerinde trendler

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Whitney, E. N., & Rolfes, S. R. (2005). Understanding nutrition. Belmont, CA: Thomson/Wadsworth.
Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER) 2015. T.C. Sağlık Bakanlığı, Yayın No:1031, Ankara, 2016.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı,ödev, sunum

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Besin öğelerinin özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri tartışabilmelidir.
Besinlerin yapısına uygun hazırlama ve pişirme yöntemlerini tartışabilmelidir.
Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmelerini karşılaştırabilmelidir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

pazartesi12.00-15.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Ders Anlatımı 0 0 0
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 3 6 18
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 110

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.455