DERS ADI

: ARGE MUTFAK UYGULAMALARI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 4063 ARGE MUTFAK UYGULAMALARI SEÇMELİ 2 1 0 6

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

UĞUR LOKMAN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilerin yeni yemek reçetelerini ve yemek sunumlarını planlayıp uygulayabilmesini sağlamak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1- Standart yemek reçetesi kavramını tanıyabilme
2   2- Yeni standart yemek reçetesi planlayabilme
3   3- Yeni standart yemek reçetesi uygulayabilme
4   4- Tasarlanan yeni standart yemek reçetelerini sunabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yemek reçetesi kavramına giriş
2 Yemek reçetesi ve standart reçete
3 Standart yemek reçetesinin profesyonel mutfaklarda yeri ve önemi
4 Standart yemek reçetesi yazım kuralları
5 Yeni standart yemek reçetesi geliştirme aşamaları
6 Yeni standart çorba reçetesi geliştirme
7 Vize
8 Vize
9 Yeni standart ordövr reçetesi geliştirme
10 Yeni standart ana yemek (kümes hayvanı) reçetesi geliştirme
11 Yeni standart ana yemek yemek (kırmızı et) reçetesi geliştirme
12 Yeni standart ana yemek (balık) reçetesi geliştirme
13 Yeni standart tatlı reçetesi geliştirme
14 Yeni standart içecek (meşrubat) reçetesi geliştirme
15 Final
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Kutluay-Merdol, T.(2019). Toplu Beslenme Servisi Yapılan Kurumlar İçin Standart Yemek Tarifleri. Hatiboğlu Yayınları. Ankara.
Field, S.Q. (2011). Culinary Reactions: The Everyday Chemistry of Cooking, Chicago Review Press.
Gibson, M. (2018). Food Science and the Culinary Arts. Academic Press. 528 pp

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1-Ders Anlatım
2- Sunum
3- Uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Vize Sınavı: Ders içeriğindeki konuları, haftalık ödev ve uygulamaları kapsamaktadır. (%40)
Final Sınavı: Sınav ders çierğindeki tüm konuları kapsamaktadır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur. (%60)

Değerlendirme Kriteri

1-Ara sınav
2-Final
3-Haftalık uygulama ve ödevler

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulama sınavı yapma hakkını saklı tutar. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ugur.lokman@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 10:00-11:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 12 1 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 5 60
Vize Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 140

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.2555
ÖK.35
ÖK.45