DERS ADI

: FONKSİYONEL BESLENME

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 2095 FONKSİYONEL BESLENME SEÇMELİ 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilere; fonksiyonel gıdalar ile ilgili temel bilgi ve kavramları ve bu gıdalar ile ilgili beslenme programlarını öğretmek, fonksiyonel gıdaların insan sağlığını ve beden-zihin sistemini destekleyici özelliklerini aktarmak, doğru tekniklerle pişirilip tüketilmeleri konusunda teorik ve pratik anlamda yetkinlik kazandırmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Fonksiyonel gıdaları tanımlayabilme
2   Fonksiyonel besin bileşenlerini tanımlayabilme
3   Fonksiyonel besinlerin genel sağlık etkilerini öğrenebilme
4   Fonksiyonel besinlerin biyoyararlılığını öğrenebilme
5   Probiyotik ve prebiyotik kavramını tanımlayabilme
6   Fonksiyonel özellikleki vitamin ve mineraller hakkında bilgi sahibi olabilme
7   Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeleri tanımlayabilme
8   Fonksiyonel özelliğe sahip bitkiler hakkında bilgi sahibi olabilme
9   Fonksiyonel süt ürünlerini öğrenebilme
10   Fonksiyonel besinlerle ilişkili ülkemizde ve dünyadaki yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1.Fonksiyonel gıda tanımı
2 2.Fonksiyonel özellikteki probiyotik gıdalar
3 3.Fonksiyonel özellikteki prebiyotik gıdalar
4 4.Fitosteroller
5 5.Karonenoidler
6 6.Flavanoidler ve sekonder bileşikler
7 7.Yarıyıl İçi Sınavı
8 8.Yarıyıl İçi Sınavı
9 9.Biyoaktif peptitler
10 10.Fonksiyonel meyve ve sebzeler
11 11.Fonksiyonel arı ürünleri ve şekerlemeler
12 12.Fonksiyonel süt ürünleri
13 13. Fonksiyonel özelliğe sahip bitkiler ve Tahıl ürünleri
14 14.Fonksiyonel gıdalarla ilgili yasal düzenlemeler
15 15.Yarıyıl Sonu Sınavı
16 16.Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Shortt, C., O Brien, J., 2004. Handbook of Functional Dairy Products, CRC Press LLC.
2. Miller, G.D., Jarvis, J.K., McBean, L.D., 2000. Handbook of Dairy Foods and Nutrition, CRC Press LLC.
3. Yıldız, F., 2010, Development of Manufacture of Yogurt and Other Functional Dairy Products, CRC Press.
4. Seydim, Z.B.G., 2018, Fonksiyonel Beslenme. Sidas Yayın.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı ve örnek analizi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba saat: 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 5 60
Vize Sınavına Hazırlık 1 24 24
Final Sınavına Hazırlık 1 24 24
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 146

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55
ÖK.65
ÖK.75
ÖK.85
ÖK.955
ÖK.10